Hlavní obsah

Do Kyjeva přijíždějí vojenské posily

Novinky, ČTK, Alex Švamberk, Halyna Buhay (Kyjev)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Demonstranti v ukrajinské metropoli vystupňovali protesty proti vládě prezidenta Janukovyče. V Kyjevě několik tisíc stoupenců proevropské opozice zablokovalo sídlo vlády. Ve městě se šíří spekulace, že se chystá vyhlášení výjimečného stavu. Tisková služba vojsk ministerstva vnitra v pondělí potvrdila, že do hlavního města přesouvá další jednotky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti se v Kyjevě v noci tvrdě střetli s policiíVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí vlády premiéra Mykoly Azarova ale informace o případném vyhlášení  výjimečného stavu popřel. V pondělí podle ukrajinských médií tvrdil, že o jeho zavedení se zatím nejednalo. Úřad prezidenta Janukovyče navíc uvedl, že normálně pokračují přípravy na návštěvu Číny, ke které má hlava státu odletět v úterý.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Demonstranti se v pondělí ráno v Kyjevě připravovali zásah policie.

Obavy z výjimečného stavu podpořilo prohlášení vojsk ministerstva vnitra, že v Kyjevě je už 1000 nových vojáků a že další posily do hlavního města míří. Úřad opatření zdůvodnil nutností vystřídat ty vojáky, kteří už dlouhou dobu zajišťují pořádek u administrativních budov v hlavním městě.

Úřad vlády bez premiéra

Demonstranti v pondělí ráno zablokovali všechny vchody do sídla vlády v Kyjevě a se slovy "je stávka" dovnitř nepustili nikoho ze zaměstnanců úřadu. Není tam ani premiér Mykola Azarov, který zatím nepřijel.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Barikáda na jedné z hlavních ulic vedoucích k úřadu vlády v Kyjevě.

Podle agentury Interfax-Ukrajina je na nádvoří sídla vlády osm autobusů plných příslušníků speciální zásahové jednotky, kteří však zatím proti demonstrantům nic nepodnikají. ITAR-TASS napsal, že u budovy stojí ve čtyřech řadách policejní kordon.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ukrajinská policie blokuje přístupovou cestu k sídlu prezidenta.

Ukrajinská média uvedla, že se pět až šest tisíc protestujících přemístilo k sídlu Azarovova kabinetu z náměstí Nezávislosti, kde po víkendových srážkách s policejními komandy panoval do pondělního rána klid.

Kyjevský správní soud přitom v neděli na žádost radnice až do 7. ledna zakázal shromáždění na některých místech v centru metropole, včetně náměstí Nezávislosti.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

V neděli se demonstranti pokusili prolomit násilím policejní kordony poblíž prezidentské budovy v Kyjevě.

Situace v ukrajinské metropoli se během víkendu dramaticky vyostřila poté, co policie v sobotu ráno tvrdým zákrokem "vyčistila" náměstí Nezávislosti od studentů protestujících proti nepodepsání dohody o přidružení Ukrajiny k Evropské unii. Stotisícový protest se v Kyjevě neobešel bez násilí.

Demonstranti v Kyjevě vtrhli na radnici

V neděli se masově demonstrovalo po celé Ukrajině proti tvrdému sobotnímu zásahu policistů, který si vyžádal řadu zraněných. Ve Lvově se sešlo 50 000 lidí. Demonstrovalo se i na proruské východní Ukrajině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Opoziční vůdci včetně boxera Klička obsadili se svými stoupenci kyjevskou radniciVideo: Reuters

V Kyjevě se lidé v neděli v poledne spontánně sešli před univerzitou Tarase Ševčenka, kde ale nezůstali a pokračovali na náměstí Nezávislosti, na místo sobotního zásahu. Jeden z leaderů opozice, šéf hnutí Udar,  boxer Vitalij Kličko, cestou řekl, že kdyby tam v sobotu s chlapci byl, nic by se nestalo, že policisté ze speciální jednotky Berkut využili jeho nepřítomnosti.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vůdci opozice Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok (s mikrofonem)

Hlavní demonstrace proběhla až na menší incidenty mezi umírněnými protestujícími a radikálními skupinami, podle některých účastníků jde o provokatéry, v klidu, večer ale byl slyšet výstřel.

Jiná skupina demonstrantů spojená s nacionalistickým hnutím Svoboda ale pronikla do budovy radnice, přičemž rozbila několik oken a dveří. Dav lidí si pak prohlédl sál, kde zasedá zastupitelstvo. Jedna studentka to komentovala slovy: „Mají to tu pěkné.”

Další skupina se pokusila pomocí nakladače prolomit policejní zátarasy vedoucí k sídlu prezidenta. Policisté proti nim použili slzný plyn. [celá zpráva]

I kyjevští motoristé se pokoušeli s vlajkami v oknech vozů dojet k sídlu prezidenta Viktora Janukovyče a dát najevo svůj nesouhlas s vládou.

Dohodě s EU brání ekonomické bariéry, tvrdí premiér

Janukovyč zatím dění nekomentoval. Hovoří především policisté obhajující nutnost zásahu potřebou udržet pořádek.

Premiér Mykola Azarov vysvětloval, proč nebylo možné podepsat asociační dohodu s Evropskou unií, jaké tomu stály v cestě ekonomické bariéry. Říkal to však až po návratu ze summitu, místo toho, aby to udělal ještě před ním, protože lidé do posledních hodin doufali, že Kyjev dohodu podepíše.

Nyní lidé očekávají větší změny, protože je pobouřil sobotní zásah, a cítí podporu ze zahraničí. Na Ukrajinu přijel bývalý polský premiér Kaczyński a další představitelé zemí EU.

O generální stávce už mluvilo několik představitelů opozice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám