Hlavní obsah

Punkerku Tolokonnikovovou vezou na Sibiř

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Odsouzenou členku ruské punkové kapely Pussy Riot Naděždu Tolokonnikovovou vezou do trestaneckého tábora na Sibiři, víc než 4000 kilometrů od Moskvy. Tvrdí to její manžel Pjotr Verzilov. Tolokonnikovová „se ztratila“ už před třemi týdny. Manžel tvrdí, že ji trestají za to, že si stěžovala na podmínky věznění.

Foto: Profimedia.cz

Naděžda Tolokonnikovová

Článek

Třiadvacetiletá Tolokonnikovová je podle manžela na cestě do tábora č. 50 v obci Nižnij Ingaš ve východní část Krasnojarského kraje. Verzilov to uvedl na Twitteru s tím, že informaci má od důvěryhodného zdroje.

Věznice se nachází ve vzdálenosti čtyř časových pásem od Moskvy, kde Tolokonnikovová s rodinou žila.

„V podstatě ji přemisťují 4500 kilometrů daleko od středního Ruska do srdce Sibiře. Je to trest za její dopis,“ uvedl Verzilov. Rockerka si písemně stěžovala na podmínky ve věznici v Mordvinsku zhruba 600 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, popsala je jako otrocké a na protest držela hladovku a skončila na kapačkách.

Podle ombudsmana Vladimira Lukina ale už Tolokonnikovová potravu přijímá a její zdravotní stav je uspokojivý. Její přemístění má bezpečnostní důvody, řekl agentuře Interfax.

Převážení vězňů v Rusku někdy trvá dny, dokonce i týdny a příbuzní o nich běžně nejsou informováni.

BEZ KOMENTÁŘE: Pussy Riots zadrželi v únoru v centrálním moskevském kostele kvůli skladbě Bohorodičko, vyžeň Putina!

Členky Pussy Riot odsoudili za loňské vystoupení v hlavním pravoslavném chrámu v Moskvě, kterým protestovaly proti tomu, že církev podpořila Vladimira Putina před prezidentskými volbami. Tolokonnikovová s Marijí Aljochinovou dostaly trest dva roky na tvrdo. Jejich kolegyni Jekatěrině Samucevičové později soud trest změnil na podmínku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám