Hlavní obsah

Britský list kritizuje romské sídliště Luník IX

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Romské děti žijící v odpadcích, ve špíně a v bídě. Tak vidí košické sídliště Luník IX britský deník The Daily Mail. Britský deník nezapomněl připomenout, že Košice byly letos vyhlášeny Evropským městem kultury a na projekt bylo vyčleněno v přepočtu 1,5 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Košické sídliště Luník IX v říjnu loňského roku

Článek

List zveřejnil fotografie z Luníku IX, na nichž jsou vidět zničené budovy a otrhané děti hrající si v odpadcích. „V okrajové čtvrti Luník IX žije kolem 8000 slovenských Romů. Většina z nich a především děti žijí v totální bídě v jedné z nejhorších osad,“ píše The Daily Mail. Nazývá Luník IX romským ghettem, které ostře kontrastuje se zbytkem města.

„Město se může pochlubit třemi univerzitami, mnoha muzei, galeriemi a divadly,“ konstatuje list.

Město Košice se cítí článkem v britských novinách poškozeno. Magistrát chce do redakce napsat dopis. „Práce britské novinářky je ukázkou amatérismu. Neověřila si fakta, neoslovila město a nezeptala se na názor Košičanů,“ uvedla mluvčí města Martina Viktorínová. Město nevyloučilo, že podnikne vůči redakci právní kroky.

Reklama

Výběr článků

Načítám