Hlavní obsah

Další blonďatou holčičku našli mezi Romy v Irsku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Irská policie odebrala romskému páru žijícímu v Dublinu sedmiletou holčičku kvůli podezření, že malá blondýnka není jejich dcera. Policii na ni upozornil anonym, zřejmě na základě zpráv o nalezení blonďaté modrooké holčičky žijící s Romy ve středním Řecku. O novém případu informoval ve středu britský deník The Daily Mail.

Foto: Reuters

Irskou policii zalarmoval anonym zřejmě po zprávách o objevení blonďaté dívky Marie (na snímku) v romské rodině v Řecku.

Článek

„Je to jeden velký omyl. Je to moje sestra. Narodila se v této zemi a je irskou občankou. Podáme žalobu,“ řekl listu 21letá žena, tvrdící, že je dívčiným nejstarším sourozencem.

Policisté a sociální pracovníci si dívku z romské komunity na jižním předměstí Dublinu odvedli v pondělí odpoledne poté, co nezaměstnaný pár, který ji vychovával, nepředložil důkazy, že jsou jejími rodiči. Vyšetřovatelům řekli, že se holčička narodila v dubnu 2006 ve městě Coombe. Tamní nemocnice ale nemá o porodu žádný záznam.

„Nevysvětlili, proč si ji musí odvést. Myslíme si, že je to proto, že je jiná. Má blond vlasy a modré oči,“ doplnila údajná sestra novinářům.

Nesedí ani fotografie v pasu

Kromě toho, že policisty nepřesvědčil rodinou předložený rodný list a pas s fotografií, která se neshodovala s dívčinou podobou, zjistili také, že rodiče dceru oslovují jiným jménem, než je to, které evidují úřady. „Prostě jí v rodině říkáme jinak,“ komentovala to příbuzná.

Rodina se údajně do Irska přistěhovala před jedenácti lety z Rumunska. Otci má být 37 let, matce o dva roky méně. Mají šest dětí, přičemž jeden ze synů má také nezvykle modré oči.

Policie zatím v souvislosti s odebráním dítěte nevznesla žádná obvinění, čeká se na výsledky rozborů DNA, které mají potvrdit, zda je holčička biologickou dcerou párů nebo ne.

Dívka byla zatím umístěna do domova a pečují o ni specialisté.

Podobný případ vyšetřuje policie v Řecku. Zřejmě šestiletou modrookou blondýnku tam objevili v romském táboře minulý týden. Testy DNA potvrdily, že její romští rodiče nejsou pravými rodiči. Otec tvrdí, že dívenka je z Bulharska a její rodiče ji sami nabídli k odkoupení. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám