Hlavní obsah

Líčení s Babišem kvůli StB slovenský soud odročil

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Okresní soud v Bratislavě ve čtvrtek odročil líčení ve věci žaloby Andreje Babiše na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Ten ho měl podle jeho slov neoprávněně evidovat jako agenta komunistické Státní bezpečnosti (StB).

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Článek

Babiš se k soudu osobně nedostavil, poslal jen svého právního zástupce. Nepřišli ani svědci, které Babiš navrhl vyslechnout.

Sám lídr volebního hnutí ANO 2011 rozdával dopoledne v Praze v rámci kampaně koláčky. [celá zpráva]

V týž den také jeho firma oficiálně převzala vydavatelství Mafra, pod které mimo jiné spadají Lidové noviny a MF Dnes. [celá zpráva]

„Já jsem přesvědčen, že to vyhraju, stejně jako Jiřina Bohdalová,“ řekl Babiš Novinkám v Praze.

Obě strany procesu se přou o to, které důkazy lze v procesu projednat, a to může celý proces prodloužit.

Byl jsem v zahraničí, tvrdí

Právní zástupce ÚPN předložil soudu dokumenty, podle nichž se měl Babiš zúčastnit akce organizované tajnou službou pod názvem Oko. Babiš v 80. letech pracoval v podniku zahraničního obchodu Petrimex. Právě v tomto období se měl stát důvěrníkem a později agentem StB.

Žalobu Babiše na ÚPN projednává soud od letošního června. Miliardář slovenského původu u soudu spolupráci s StB popřel. Tvrdí, že v době, kdy měl údajně souhlasit se spoluprací s StB, byl v zahraničí. Přiznal pouze, že jako pracovník podniku zahraničního obchodu přišel do kontaktu s příslušníky StB. Agenti se tehdy měli zajímat o dovoz nekvalitních fosfátů ze Sýrie.

Související téma

Další stání bude koncem ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám