Hlavní obsah

Šéf britské kontrarozvědky varuje před útoky tisíců islámských radikálů

Londýn
Aktualizováno

Ředitel britské tajné služby MI5 Andrew Parker varoval, že v zemi jsou tisíce islámských extremistů, pro které je britská veřejnost legitimním cílem pro jejich útoky. Řekl to podle BBC v úterý ve svém prvním veřejném vystoupení od dubna, kdy se ujal funkce.

Foto: Novinky

Článek

„Stále platí, že je tu několik tisíc islámských extremistů, kteří vidí britskou veřejnost jako legitimní cíl,“ řekl před Institutem pro spojené královské služby. Současně ale zmínil, že hrozby pro Británii jsou větší a že jsou mnohem různorodější než dříve.

Podle něj Al-Káida a s ní spojené organizace v Pákistánu a Jemenu představují „největší a nejpřímější hrozbu pro Spojené království“. Těm se v posledních čtyřech letech třikrát podařilo propašovat výbušniny do letadel.

Varoval i před nebezpečím úniků tajných zpráv. Narážel tím na list Guardian, který otiskl informace o sledování od Edwarda Snowdena. Podle něj to výrazně poškodilo schopnosti britských tajných služeb, neboť to poskytlo teroristům návod, jak se vyhnout sledování své elektronické komunikace ať už po telefonu, nebo za využití Facebooku, Skypu a dalších podobných služeb přímé komunikace.

Dodal, že „do budoucna je tu dobrý důvod obávat se Sýrie“. Proto se monitorují osoby, které tam míří. V Sýrii mohou získat zkušenosti, které by mohly využít v budoucnu při útoku v Británii.

Podle Parkera musejí mít tajné služby přístup ke všem komunikačním prostředkům, které nyní teroristé užívají.

Šéf MI5 dodal, že i když se o radikálech víc ví, neznamená to, že se o nich ví všechno. „Být zachycen radarem neznamená, že jste pod mikroskopem.“ Svým projevem komentoval nepřímo bezprecedentní útok dvou islámských radikálů na vojáka, kterého ubodali na ulici v Londýně. Zmínil také vlastní limity: „Nejsme dokonalí, jsou tu pořád věci, které se musíme učit, být lepší a účinnější.“

Reklama

Výběr článků

Načítám