Hlavní obsah

Itálie vyhlásila státní smutek, tragédie migrantů je nejhorší za 20 let

Novinky, rei
Řím
Aktualizováno

Itálie drží v pátek státní smutek za zemřelé migranty z Afriky, jejichž loď se předchozí den potopila u jižního ostrova Lampedusa. Pátrači zatím našli 113 mrtvých. Dalších 200 lidí je ale nezvěstných. Jedná se o největší tragédii tohoto druhu v zemi za poslední dvě desetiletí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Itálie vyhlásila státní smutek, tragédie migrantů je nejhorší za 20 letVideo: Reuters

 
Článek

„Je to strašné, stále vynášejí další oběti. Vypadá to tady jako na hřbitově,“ popsal starosta Lampedusy Giusi Nicolini přístaviště, kde záchranáři pracovali. Ti museli začít těla skladovat v hale místního letiště, protože v márnici už nebylo místo.

„Není to jen italská tragédie, nýbrž evropská. Lampedusa musí být brána jako výspa Evropy, ne jen Itálie,“ komentoval událost ministr vnitra Angelino Alfano.

Dodal, že 35letý Tunisan, který loď kormidloval, skončil ve vazbě. „V dubnu byl z Itálie vyhoštěn,“ poznamenal Alfano.

Foto: Nino Randazzo/ASP press office/Handout, Reuters

Část migrantů se podařilo zachránit.

Dvacet metrů dlouhá loď vezla na 500 migrantů převážně z Eritrey a Somálska. Vyplula z libyjského přístavu Misuráta. Potopila se jen necelý kilometr od pobřeží poté, co lidé na ní založili ohně, aby na sebe Italy upozornili. Víc než 150 lidí se podařilo zachránit, 113 dalších bylo nalezeno mrtvých a po víc než 200 jiných se stále pátrá.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Těla utonulých afrických migrantů

Tragédie je tak největší od roku 1996, kdy u sicilského městečka Portopalo di Capo Passero utonulo 283 přistěhovalců z jižní Asie.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Lampedusa

Většinou přelidněné lodě s migranty z Afriky a Blízkého východu přirážejí k břehům na jihu Itálie bezmála denně. Jen za letošek tam připlulo víc než 30 tisíc lidí. Ve čtvrtek také dorazila loď s běženci do sicilských Syrakus, na palubě byly dvě stovky lidí.

Také u Sicílie se počátkem týdne utopilo 13 migrantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám