Hlavní obsah

Costa Concordia se postupně vynořuje z vody, operace ale potrvá déle

– Giglio

Napřimování velké výletní lodi Costa Concordia, která loni ztroskotala u italského ostrova Giglio, potrvá o několik hodin déle, než se čekalo. Technici budou pracovat celou noc a akce by mohla skončit v úterý nad ránem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Costa Concordia se postupně vynořuje z vodyVideo: Reuters

 
Článek

Narovnávání lodi mělo podle odhadů zabrat deset až 12 hodin, ale nakonec potrvá o několik hodin déle. Teprve krátce po poledni se odborníkům podařilo plavidlo uvolnit z útesu, na němž posledního půldruhého roku spočívalo.

Napřimování lodi je už viditelné i pouhým okem. Čára ponoru, zřetelná díky tmavému zabarvení zrezivělé části lodi i z dálky, se do večera posunula nad hladinu o několik metrů. Celkově se zatím podařilo z 65stupňového náklonu lodi ubrat nejméně deset stupňů.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Čára ponoru se viditelně posunula o několik metrů.

Akce, na jejímž konci by se měla loď za pomocí plováků umístěných na bocích znovu držet zpříma, je nejnáročnější svého druhu v dějinách. Costa Concordia je dlouhá zhruba jako tři fotbalová hřiště a se svými 114 tisíci tun dvakrát těžší než Titanic.

V trupu byla trhlina dlouhá 70 metrů

Plavidlo havarovalo loni poté, co se vychýlilo z trasy a najelo v bezprostřední blízkosti Giglia na útes. Důsledkem bylo protržení trupu v délce asi 70 metrů. Voda dovnitř proudila tak rychle, že bylo nutné urychlit evakuaci víc než 4000 cestujících s pomocí vrtulníků. Část lidí ale nečekala a skočila do vody s úmyslem k břehu doplavat.

Dvaatřicet lidí nehodu nepřežilo. Těla dvou z nich se dosud nenašla a je možné, že se objeví, jakmile loď napřímí.

Záchranné práce zatím stály víc než 600 miliónů eur a další peníze budou ještě třeba na odtažení a rozebrání plavidla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám