Hlavní obsah

Kamera zachytila tragické vykolejení španělského vlaku

• Aktualizováno

Bezpečnostní kamera zachytila tragickou středeční nehodu španělského vlaku nedaleko galicijského města Santiago de Compostela. Na videu je vidět, jak vlak v plné rychlosti narazil do zdi a převrátil se. Při havárii zemřelo nejméně 80 lidí. Španělská policie už zahájila vyšetřování jednoho ze dvou strojvedoucích kvůli tomu, že mohl překročením rychlosti neštěstí způsobit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila moment, kdy vlak vykolejilVideo: Reuters

 
Článek

Několikasekundové video zachycuje přijíždějící vlak, který se blíží směrem ke kameře. V plné rychlosti ale nezvládne oblouk a narazí do zdi kolem kolejí. Vlak se převrátí a část zdi se zbortí. Pak zřejmě zasáhne i bezpečností kameru, která se podle všeho nacházela v bezprostřední blízkosti havárie.

Ze záznamu je patrné, že vlak jel před nárazem skutečně velmi rychle. Podle místních médií měl dokonce víc než dvakrát překročit rychlostní limit. V oblouku, kde měl strojvedoucí nařízeno jet maximální rychlostí 80 kilometrů, jel podle listu El País vlak rychlostí 190 kilometrů v hodině. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa vlakového neštěstí těsně po nehoděVideo: Reuters/elpais.com

Vyšetřování příčiny havárie je stále na začátku. Ve čtvrtek dopoledne vyšetřovatelé vyloučili, že by měl vlak před jízdou technickou závadu. Podle prvních závěrů mohlo nehodu způsobit právě dvojnásobné překročení povolené rychlosti v osudné zatáčce.

Policie už začala vyšetřovat jednoho ze dvou strojvedoucích, kteří rychlovlak řídili. Podle španělských úřadů jde o strojvedoucího, který leží v nemocnici a je tam ve vazbě. Místní galicijská vláda ale uvedla, že vyšetřovatelé zároveň prověřují, jestli nehodu nezpůsobilo selhání zabezpečovacího zařízení.

Ve Španělsku se jedná o největší vlakovou nehodu za posledních 40 let. Podle posledních informací si nehoda vyžádala nejméně 80 obětí, dalších 178 lidí bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám