Hlavní obsah

Bulhaři oblehli parlament, poslance a ministry evakuovala pancéřová auta

Sofia
Aktualizováno

Až zásahem policie, která utvořila bezpečnostní koridor, skončila ve středu nad ránem blokáda bulharského parlamentu. Poslance i ministry tam v úterý večer obklíčili lidé nespokojení s kroky teprve nedávno zvolené vlády socialistů.

Foto: Reuters

Demonstranti v Bulharsku blokují sídlo parlamentu.

Článek

Zákonodárci projednávali sporné navýšení výdajů ve státním rozpočtu, když parlament oblehly davy, které daly najevo, že poslance ani ministry vlády odejít nenechají.

Politiky se snažila ještě večer odvézt policie autobusem, ten se ale pod palbou lahví a dalších předmětů musel vrátit zpět do areálu zákonodárného sídla. Večerní potyčky si vyžádaly asi deset zraněných, mimo jiné i dvou policistů.

Foto: Reuters

Policie s odvozem poslanců a ministrů autokarem neuspěla.

Teprve zhruba ve čtyři hodiny ráno místního času (03:00 SELČ) se policistům podařilo proniknout blokádou a vytvořit bezpečnostní koridor, kterým začali politiky evakuovat.

Policisté, kteří autům vytvořili cestu, zvedli směrem k demonstrantům ruce nad hlavu, aby jim ukázali, že nechtějí situaci řešit násilím. Rozhněvaný dav na ně pokřikoval hesla jako "zrádci" či "žoldáci", vzduchem podle APA létaly další lahve.

S médii nemluvili

Na sociálních sítích se během blokády vedly diskuse především o tom, proč v médiích nevystoupil žádný člen vládní koalice, šéfové koaličních stran a ani premiér Plamen Orešarski. Agentury ještě v úterý pozdě večer uvedly, že ministři a poslanci nedobrovolně pobývající v prostorách parlamentu s médii hovořit odmítají.

Prohlášení v noci ale vydal prezident Rosen Plevneliev, který vyzval policii i demonstranty, aby se vyvarovali veškerého násilí.

Podezřelý z korupce do čela bezpečnostního úřadu

V Bulharsku se již více než měsíc konají demonstrace za odstoupení Orešarského a celého jeho kabinetu. Nová politická krize v Bulharsku propukla 14. června kvůli volbě kontroverzního šéfa tajných služeb.

Hněv lidu i prezidenta Plevnelieva vyvolalo to, že parlament ve zkráceném řízení do této důležité funkce odsouhlasil Deljana Peevského, podezřelého v minulosti z účasti na korupční aféře a podnikajícího v médiích. Přitom k úkolům Státní agentury pro národní bezpečnost (DANS) patří i boj proti závažné kriminalitě včetně korupce.

Orešarski sice hned uznal, že volba Peevského byla chybou, a parlament jmenování zrušil, sám ale odstoupit odmítl. Zdůvodnil to tím, že pád kabinetu a nové volby by zemi nic dobrého nepřinesly. Bulhaři proto denně v ulicích demonstrují a požadují demisi vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám