Hlavní obsah

Transplantace kostní dřeně zbavila dva muže viru HIV

Dva pacienti nakažení virem HIV nepotřebují léky proti této nemoci poté, co jim byla transplantována kostní dřeň. Jeden už léky nebere 15 týdnů, přesto v krvi stopy po viru nemá, uvedli lékaři z americké nemocnice Brigham And Women´s Hospital. Podle nich je však ještě příliš brzo hovořit o tom, že se vyléčili. Uvedli to na mezinárodní konferenci společnosti věnující se AIDS.

Foto: Profimedia.cz

Kostní dřeň na záběru pořízeném elektronovým mikroskopem

Článek

Oba muži, jejichž identita nebyla zveřejněna, žili s virem HIV asi třicet let. U obou se objevil lymfom, tedy rakovina mízních uzlin a lymfatické tkáně, která si vyžádala transplantaci kostní dřeně. Po ní se u jednoho neobjevily stopy po viru HIV v krvi dva roky a u druhého čtyři. Lékaři jim proto přestali podávat léky proti retrovirům. Jeden z pacientů je nebere 15 týdnů a druhý sedm.

Lékař z týmu nemocnice Timothy Henrich řekl BBC, že výsledky jsou povzbudivé, ale dodal, že ještě neprezentují léčbu. Pacienty je potřeba dále sledovat: „Jestliže se virus neobjeví rok nebo dva po ukončení léčby, je šance, že by se virus vrátil, velmi nízká.“

Kostní dřeň, kde se vytvářejí červené krvinky, je považována za jeden z rezervoárů viru HIV. Podle lékařů nově transplantovanou dřeň ochránily před nákazou léky proti retrovirům. Postupně ale nová dřeň zlikvidovala původní.

Henrich upozorňuje, že virus se může také ukrývat v mozkové tkáni a v trávicím traktu, přesto výsledky naznačují možnost léčby.

Prvním případem člověka, který se zbavil nákazy virem HIV, je Timothy Brown, jemuž transplantovali kostní dřeň od dárce, který byl rezistentní proti HIV. [celá zpráva]

Dalším případem je novorozenec z Mississippi, který byl hned po narození léčen vysokými dávkami léků proti retroviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám