Hlavní obsah

Z ničení hrobů čs. legionářů se vyklubala jejich rekonstrukce

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

České ministerstvo obrany požádalo o vysvětlení, proč byly ve městě Nové Zámky na jižním Slovensku zničeny hroby československých legionářů. Vyšlo najevo, že město začalo hroby opravovat, aniž zažádalo o povolení. Práce musí zastavit a o povolení žádat.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hroby čs. legionářů ve slovenských Nových Zámcích

Článek

„Slovenská strana nám sdělila, že v tomto případě došlo k pochybení ze strany města Nové Zámky a zainteresované složky již začaly pracovat na nápravě. Česká strana nyní doufá, že současný nelichotivý stav se co nejdříve zlepší,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany ČR Jan Pejšek ve vyjádření zaslaném Právu.

Slovenské ministerstvo vnitra odmítlo, že by neinformováním české strany o tomto případě porušilo česko-slovenské dohody o válečných hrobech. „V Nových Zámcích se jde o obnovu válečných hrobů. Město nekonalo v souladu se zákonem, protože resort vnitra nepožádalo o povolení a zahájilo stavební práce,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hroby před rekonstrukcí

Vyzvalo město Nové Zámky k zastavení prací do doby, než bude vydáno příslušné povolení. Obci hrozí pokuta ve výši 16 596 eur (přes 430 tisíc Kč)

To by si nikdo nedovolil

České ministerstvo obrany reagovalo na upozornění soukromých osob, že v Nových Zámcích byly údajně zdevastovány stovky hrobů čs. legionářů, kteří v roce 1919 na jižním Slovensku bojovali proti armádě komunistické Maďarské republiky rad.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hroby čs. legionářů ve slovenských Nových Zámcích

„Není to pravda. To by si přece nikdo nedovolil. Pustili jsme se do rekonstrukce hrobů z první světové války. Je přece logické, že původní osmdesátiletý beton jsme museli rozebrat, protože se rozpadal,“ řekl Právu přednosta městského úřadu v Nových Zámcích Peter Ágh.

Zdůraznil, že v hromadných hrobech nejsou uloženy pouze ostatky čs. legionářů, ale celkem asi 200 vojáků z dvanácti evropských států, kteří v létech 1914 až 1921 padli v bojích v okolí Nových Zámků.

Podle Ágha nestál na místě žádný památník, protože ten byl odstraněn ještě před druhou světovou válkou. „Celé pietní místo zrekonstruujeme do stavu z roku 1933. Umístíme tam také jména všech padlých vojáků,“ dodal.

Slovenský historik Ferdinand Vrábel ze Společnosti Milana Rastislava Štefánika vidí v konání města špatný úmysl. „O obnově hrobů jsme jednali s vedením města už loni. Primátor nás tehdy odbyl tím, že to nepřichází v úvahu. Čs. legionáře dokonce označil za lupiče a vrahy,“ řekl Právu Vrábel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám