Hlavní obsah

Mladíci v Londýně podřezali vojáka, vzývali při tom Alláha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská policie v londýnské čtvrti Woolwich ve středu postřelila dvojici mužů, kteří na ulici s noži a sekáčkem na maso zabili vojenského kadeta. Svědkové vypověděli, že útočníci při tom vzývali Alláha. Úřady útok vyšetřují jako možný teroristický čin. Kvůli události bylo na čtvrteční dopoledne svoláno jednání bezpečnostní rady království Cobra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muž s krvavýma rukama a zbraněmi mluví o napadení v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

"Ti hoši se chovali jako šílení, úplná zvířata. Vlekli jeho tělo z chodníku a nechali ho uprostřed silnice," popsal útok na mladého vojáka svědek. Další vypověděli, že útočníci při vraždě křičeli "Alláhu akbar" (Bůh je veliký). Pokoušeli se také odříznout oběti hlavu od těla, ale to se jim nepodařilo.

Televize ITV zveřejnila amatérské záběry muže, který má ruce od krve a v ruce drží sekáček na maso a velký nůž. Není jasné, kdo muž je. Záběry jsou ale natočeny ještě před příjezdem policie. "Omlouvám se ženám, které se na to musely dívat, ale ženy v naší zemi se na podobné věci také musí dívat. Nebudete nikdy v bezpečí," říká muž na kameru a poté odchází směrem k tělu, které leží na silnici.

Foto: ČTK/AP

Londýnská policie na místě činu

"Přísaháme při věčném Alláhovi, že proti vám nepřestaneme bojovat. Jediný důvod, proč jsme to udělali, je to, že muslimové umírají dennodenně. Zub za zub, oko za oko," zaznělo také.

Později na místo přijela policie a muž, který předtím mluvil, leží na zemi a kameru odhánějí policisté. Je pravděpodobné, že byl jedním z pachatelů.

Žena ho nabádala, ať jí nůž odevzdá

Podle agentury PA použili asi dvacetiletí útočníci nože s delší a širší čepelí. Útočili krátce po 14. hodině místního času. Na svědky mávali také střelnou zbraní a lidi vyzývali, aby si je fotili.

Policie po příjezdu na místo střílela a zranění útočníci skončili v nemocnici. Stav jednoho z nich je vážný.

Na jedné z fotografií pořízené před příjezdem policie hovoří jeden z útočníků s ženou. Podle serveru BBC se jednalo vedoucí dětské organizace skautů Ingrid Loyauovou-Kennettovou. Ta se muže zeptala, zda by jí nechtěl vydat tu věc, co drží v ruce.

"Nechtěla jsem říct slovo zbraň, ale myslela jsem si, že bude lepší, když s tím bude mířit na jednu osobu, než aby ohrožoval všechny," popsala dramatickou situaci s tím, že v tu dobu vycházely děti z místní školy.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Policejní vyšetřovatelé na místě útoku

Ministryně vnitra Theresa Mayová kvůli incidentu svolala krizové jednání bezpečnostní rady. Vládní zdroje řekly BBC, že by událost mohla být posuzována jako teroristický útok. Incident mezitím odsoudil premiér David Cameron. Nazval ho šokujícím.

"Existují silné známky pro to, že jde o teroristický útok," prohlásil ve středu Cameron v Paříži po setkání s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Útok odsoudila také britská muslimská rada. Nazvala ho "barbarským činem, který nemá oporu v islámu". "Bezvýhradně ho odsuzujeme," uvedli zástupci rady.

Kasárna v Londýně preventivně zvýšila svoji ostražitost.

Pokud se potvrdí, že šlo o teroristický útok, šlo by o první vážnější teroristický čin v Británii od útoků na londýnskou MHD z roku 2005, kdy zemřelo 52 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám