Hlavní obsah

Blair míří mezi největší britské boháče, má téměř dvě miliardy korun

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Když bývalý britský premiér Tony Blair na konci loňského roku vystoupil v Pekingu na úvod konference o filantropii, opět prezentoval evangelické vizionářství, jímž kdysi získával voliče. Před tamní smetánkou mluvil o klíčové roli soucitu ve společnosti.

Foto: Baz Ratner , Reuters

Tony Blair

Článek

„Potřebujeme filantropii, aby se zmírnilo nepřátelství vůči bohatým,“ prohlásil před desítkami hostů, z nichž každý vydal skoro 1500 liber (přes 44 tisíc korun) za to, aby si expremiéra mohl poslechnout. „Upřímná slova od muže, který si podle všeho jen loni přišel bezmála na 20 miliónů liber (přes půl miliardy korun), jež vydělal především opakováním stereotypních frází balených do hlubokých myšlenek,“ podotkl sarkasticky The Daily Mail.

Blair byl britským premiérem po celé desetiletí (1997–2007). Labouristickou stranu posunul blíže k politickému středu a zajistil jí historická tři volební období u moci za sebou. Ztělesňoval moderní image, prosadil ústavní reformy, které daly vzniknout skotskému a velšskému parlamentu, a v roce 1998 zprostředkoval mírovou dohodu v Severním Irsku.

O přízeň voličů jej však připravila účast Británie na invazi v Iráku – většina Britů je doposud přesvědčena, že je obelhal, když zdůvodnil zapojení země do války přinejmenším nepodloženým tvrzením, že Saddám má zbraně hromadného ničení. Ty se ovšem nikdy nenašly. Blairova popularita od té doby tála a nakonec byl donucen odejít.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Bývalý britský premiér Tony Blair

Teflonový Tony, jak mu kritici přezdívají kvůli jeho schopnosti ustát jakoukoliv kritiku, se ale neztratil ani po odchodu z Downing Street. Dokázal naopak využít kontakty a rozjet byznys excelentně placeného řečníka, který si za projev účtuje v přepočtu až 3,1 miliónu korun.

Zároveň je poradcem bank – například od americké J. P. Morgan inkasuje ročně v přepočtu 74 miliónů korun, radí ovšem klidně i autoritářským zahraničním lídrům, jako je hlava Kazachstánu Nursultan Nazarbajev. Ten se mu údajně před dvěma lety za poradenství odvděčil v přepočtu 248 milióny korun.

Skvěle placená charita

Blair, který působí také jako zvláštní vyslanec blízkovýchodního kvartetu EU, USA, Rusko a OSN, trvá na tom, že většina peněz, které vydělává, jde na jeho charitativní projekty právě v těch zemích světa, kde demokracie chybí. Odmítá také výtky, že je z něj zazobanec. Jenže letos se poprvé ocitne na seznamu nejbohatších lidí Británie s odhadovaným majetkem až 60 miliónů liber, tedy se jměním blížícím se dvěma miliardám korun.

Podle The Daily Telegraphu expremiér dovedně utkal pavučinu různých společností za účelem zastřít, kolik a kde doopravdy vydělává. „Zdá se taky, že má slabost pro země bohaté na ropu vedené represivními vládci,“ shrnul jedovatě The Daily Mail.

Blair zkrátka ani šest let po odchodu z politiky nepřestává rozdělovat. Podle stoupenců je to člověk, který riskoval veřejné znelíbení odvahou podnikat i kontroverzní kroky, jež měly podle něj morální opodstatnění. Kritici ale namítají, že peníze a moc ho zcela změnily. „Jeho vize světa je naprosto realistická – nic mu nebrání v tom, aby kšeftoval s těmi nejhoršími lidmi planety,“ prohlásil nejmenovaný člen Labour party.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám