Hlavní obsah

Pařížanky můžou konečně nosit kalhoty

Novinky, rei
Paříž

Ženy ve francouzské metropoli můžou od 1. února konečně nosit kalhoty bez obav, že skončí ve vazbě. Teprve nyní byl totiž zrušen dvě stě let starý zákon, podle něhož se každá Pařížanka, která by se chtěla obléct jako muž, musí kvůli povolení hlásit na policejní stanici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Toto nařízení je neslučitelné s principy rovnosti mezi ženami a muži zakotvenými v ústavě i evropských dohodách, k nimž se Francie zavázala,“ prohlásila ve čtvrtek ministryně pro práva žen Najat Vallaudová-Belkacemová. „Z této neslučitelnosti vyplývá zrušení tohoto nařízení,“ dodala.

Zákon byl vydán v roce 1800. Nošení kalhot se tehdy dožadovaly ženy  - revolucionářky, jež se chtěly podobat svým mužským protějškům, kteří se takto odlišovali od zástupců šlechty a buržoazie s krátkými kalhotami.

O 92 let později dodatek dovoloval nosit kalhoty ženám pouze v případech, že „třímají koňskou uzdu“. Omezení byla dále uvolněna v roce 1909, kdy výjimku dostaly také dámy vezoucí se na bicyklech.

Zákon platil do dneška, z části proto, že jeho zrušení pro úřady nebylo prioritou. Teprve loni proti němu zahájila konečné tažení skupina zákonodárců. Senátor z pravicové strany UMP Alain Houpert zdůrazňoval „symbolickou důležitost“ odvolání nařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám