Hlavní obsah

Muslimské hlídky zkoušejí v Londýně prosadit právo šaría

Právo, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vrávorající mladíci i dívky s lahví piva v ruce vytvářejí o víkendu v některých britských městech pouliční kolorit, ale ani policie nestačí odvézt všechny k vystřízlivění. Situace začali využívat členové tzv. muslimských hlídek, kteří berou pořádek do svých rukou v duchu islámského práva šaría, upozornil německý list Die Welt.

Foto: Profimedia.cz

Muslimové v Londýně

Článek

Maskovaní a s kapucemi na hlavách procházejí kolem mešit v londýnských čtvrtích Waltham Forest, Whitechapel nebo Tower Hamlets a „sbírají“ ty, kdo „urážejí Alláha“ opilstvím či provokativním oblečením ve spojení s „hříšnými myšlenkami“.

Zákaz piva

Videa zveřejněná webovým magazínem The Commentator překvapila veřejnost – hlídky v bojovných pózách oznamují, že prosazují právo šaría a „čisté“ ulice kolem mešit a svých domů, rytmicky skandují verše z koránu a varují: „Zde je muslimská oblast, zmizte z blízkosti mešity, alkohol je zakázán, tady probíhá muslimská kontrola a není trpěno zvracení!“

Důkazem, že vše míní vážně, je záběr, jak jednomu z chodců vytrhnou z ruky plechovku s pivem a rozšlapou ji. Ženu v krátké sukni vykážou z blízkosti mešity, a když se brání, že „v Británii mají ženy svá práva“, zazní odpověď: „Nám je jedno, jestli tě to štve. Nerespektujeme nikoho, kdo neposlouchá Boha!“

Jiný záznam ukazuje hlídku, jak strhává reklamu na podprsenky firmy H, šlape po ní a na chodníku ji zapálí. To vše provází slogan: „Muslimové vzali na sebe úkol otevřít cestu dobru a zakázat zlo, jímž se tyto nahotiny odívají.“ Rahem Kassam, vydavatel magazínu Commentator, Weltu řekl, že hlídky jsou výhonky zakázané islámské sekty al-Muhajiroun, která dále existuje pod jiným jménem a má styky se salafistickou organizací Millatu Ibrahim.

Ochránci morálky

Ta je od loňska ve Spolkové republice zakázaná. Podle Kassama nelze tyto skupinky zapojit do seriózních britských muslimských organizací, jiní muslimové je označují za „okrajové záležitosti“. Takový pohled na hlídky odmítají občané, kteří čelí dennímu zastrašování. Poukazují na starostu čtvrti Tower Hamlets Lutfura Rahmana, který podle nich drží ochrannou ruku nad těmito muslimskými mladíky, kteří nemají práci a hledají možnost, jak se vnutit okolí v roli ochránců morálky.

Snahy některých muslimských skupin prosazovat vlastní právo si podle Weltu začíná všímat i londýnská policie.

Je to prý i reakce na obavy mnohých Londýňanů vyjádřené otázkou „co z nás bude za 50 let“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám