Hlavní obsah

Češka žijící v Anglii si během čtyř měsíců naoko vzala tři Pákistánce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sheffield

Soud v britském Sheffieldu poslal v pátek na deset měsíců do nápravného zařízení pro mladistvé 19letou Evu Holubovou. Češka patřila do skupiny organizující z hrabství Jižní Yorkshire fingované svatby mezi ženami ze střední a východní Evropy a Pákistánci, kteří po sňatku s občankami Evropské unie mohli v Británii žádat o víza.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soud shledal Holubovou vinnou ze zločinného spolčení a napomáhání k nezákonnému přistěhovalectví, informoval server BBC.

Holubová se v průběhu čtyř měsíců naoko provdala za tři Pákistánce žijící v jihozápadní části Kašmíru. Policii přiznala, že jí muži nabízeli 250 liber (zhruba 7 500 korun) za svatební fotografie, jimiž se chtěli zaštiťovat před britskými úřady při žádosti o vízum.

Na podvodech se podílel i Holubové přítel, Slovák Peter Pohodko, který si za 300 liber (zhruba 9 000 korun) fiktivně vzal jednu Pákistánku. Později přiznal, že se s ní poprvé viděl ve svatební den.

Fingované svatby organizovala skupina z města Rotherham, kde se také pro klienty v Pákistánu tiskly falešné oddací listy. Holubová a Pohodko nebyli jedinými Čechy a Slováky, kteří se na podvodech podíleli, britská média hovoří o dvou desítkách žen ze střední a východní Evropy.

Falešné dokumenty prohlédli úředníci

Podvody z období od srpna 2009 do září 2010 odhalili britští úředníci na zastupitelství v Islámábádu, když prohlédli, že dokumenty jsou falešné. Následné policejní vyšetřování vyústilo v zatčení 18 mužů a žen. Britské imigrační úřady na základě zmíněných podvodů odhalily 62 žádostí o vízum, které se pojily k 32 adresám ve Velké Británii.

„Byla to rozsáhlá a dobře organizovaná profesionální operace,“ řekla podle listu Daily Mail k činnosti gangu žalobkyně Sarah Wrightová.

Podvody organizovala bratrská dvojice z Pákistánu a exmanželka jednoho z nich. Britský soud poslal jednoho z bratrů na šest let do vězení, ženu pak na dva a půl roku. Soud s dalšími členy gangu pokračuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám