Hlavní obsah

Ve Švédsku odsoudili muže k osmi letům za znásilnění na dálku

Stockholm

K osmi letům vězení byl ve čtvrtek ve Švédsku odsouzen muž, který si objednal sexuální zneužití malých dětí na Filipínách a poté ho ze svého švédského domova sledoval přes internet. Informovala o tom v pátek agentura AP. Případ přitáhl v zemi pozornost k takzvaným "znásilněním na dálku". Podle švédských vyšetřovatelů nebude odsouzený pravděpodobně jediným, kdo takový zločin spáchal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zmíněný 52letý muž v letech 2008-2009 zaplatil místním ženám na Filipínách, aby našly děti, které pak podle jeho návodu před webovou kamerou sexuálně zneužívaly. Prokázaných obětí bylo 11, ve věku od pěti do jedenácti let.

Ženy dostaly za každé znásilnění v přepočtu od 375 do 1120 Kč, za něž bylo údajně koupeno jídlo, oblečení a školní potřeby pro oběti.

Muž byl usvědčen mimo jiné díky důkazům, které se našly v jeho počítači, ať už to byla diskusní fóra, v nichž diktoval průběh útoků, či kompromitující screenshoty, tedy snímky obrazovky počítače z daného okamžiku uložené jako obrázek v paměti.

Soud v jihošvédském Hässleholmu rovněž nařídil odsouzenému složit odškodné v přepočtu 2,68 miliónu Kč, které bude rozděleno mezi oběti zneužití. Prokuratura žádala maximální trest 14 let za mřížemi. Odsouzený vinu odmítal s tím, že se stal terčem spiknutí.

Přelomový případ

Jedná se o přelomový soudní případ ve Švédsku, protože muž byl v době činu v jiné zemi než jeho oběti. Kauza dala vznik novému termínu "znásilnění na dálku".

Liz Berglundová ze švédského národního úřadu pro vyšetřování vyjádřila přesvědčení, že přestože u soudu se takovýto případ objevil poprvé, odsouzený patrně nebyl prvním člověkem, kdo podobný zločin spáchal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám