Hlavní obsah

Bruselská úřednice zablokovala lék proti smrtící poruše

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od loňského prosince je úřednice Evropské komise Patricia Brunková v důchodu, i teď ale po ní zůstává podle francouzského listu Libération smutné dědictví: nepovolení léku proti vzácné genetické dětské nemoci jater, která je bez transplantace smrtící.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Už před lety zaslala malá francouzská laboratoř CTRS žádost o povolení léku Orphacol proti této poruše do Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMEA) se sídlem v Londýně, která ji schválila. Registraci, která by orphacolu na deset let zajistila volný prodej v celé EU, podpořili i vědci. Přesto se lék k nemocným nedostane – dostal se totiž do soukolí výborů Evropské komise (EK), kde uvízl.

„V té době jsem si myslel, že jsou jen nekompetentní,“ řekl šéf CTRS Antoine Ferry. Mohl ještě doufat v zásah států – a ty skutečně lék podpořily. Postavily se za něj také soudy ve Francii, Británii a v Česku.

Ani státy, ani soudci však nepomohli – o to se podle Libération postarala Brunková, šéfka jednoho z oddělení na generálním ředitelství EK pro ochranu zdraví a spotřebitelů.

Ta byla podle webu Presseurop „odhodlána potopit orphacol“. Použila prý všechny možné právní triky, aby registraci léku znemožnila. A to se jí podařilo: loni v říjnu EK s konečnou platností zamítla povolit orphacol pro unijní trh.

Libération dodal, že na tomto zneužití úřední pravomoci může vydělat firma Asklepion Pharmaceuticals z USA, kontrolovaná Církví adventistů sedmého dne, která tvrdí, že chce nabídnout podobný lék. Ten ovšem ještě neexistuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám