Hlavní obsah

Vondrouš čekal na Klause ve Vídni, zatkla ho policie

– Vídeň • Aktualizováno
Právo, Jiří Ovčáček

Chrastavský atentátník Pavel Vondrouš vyrazil ve středu do Vídně, kde je na státní návštěvě prezident Václav Klaus. Informace o tom probleskovaly už během dne. Vondrouš se pak dostavil před budovu Rakouského průmyslového spolku, kde byl zadržen společně se svým pomocníkem Philippem Janýrem.

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Právo

Rakouská policie zatýká Vondrouše (druhý zleva) s Janýrem (druhý zprava).

Článek

Zatčen byl jen pár minut před příjezdem českého prezidenta. Podle informací Práva byla rakouská policie o Vondroušově přítomnosti ve Vídni zavčas informována.

Po vyslechnutí policie oba muže propustila. Právní zástupce Vondrouše Jiří Vyvadil po propuštění řekl, že jejich jediným cílem bylo předat Klausovi protestní materiály.

Po celou středu se Vondrouš během Klausova programu nikde neobjevil. Počkal si až na akci, na které má Klaus představit knihu Evropská integrace bez iluzí.

Byl v naprosté pohodě, dokonce se do telefonu smál
Vondroušův právní zástupce

Před budovu dorazil Vondrouš společně s Janýrem. Byl legitimován a následně oba dva skončili v policejním voze, který je odvezl na služebnu.

Vondrouš u sebe neměl žádnou zbraň ani jiný předmět.

Program hlavy státu v Rakousku neovlivnil. „Program prezidenta na státní návštěvě Rakouska to nijak neovlivnilo. Běží podle plánu,“ konstatoval mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Vondroušovi už volal právník

Zatčenému muži se už telefonicky ozval jeho právní zástupce Jiří Vyvadil, někdejší poradce Jiřího Paroubka.

„Byl v naprosté pohodě, dokonce se do telefonu smál. Zdá se, že jen policejní orgány na druhé straně cítily oficiální povinnost reagovat," napsal Vyvadil na Facebooku. S Vondroušem hovořil v okamžiku, kdy byl na vídeňské policejní stanici.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Pavel Vondrouš

Na sociální síti uvedl, že Vondrouš počítal s tím, že bude v Chrastavě zastřelen. „On počítal s tím, že bude zastřelen. Zmátlo ho, že ho nikdo nezastřelil. A snad ještě víc, že musel čekat asi 10 minut, než se někdo uráčí od policie za ním přijít a zatknout ho. Je to pokojný a klidný člověk,“ připomněl okolnosti střelby na prezidenta Vyvadil.

Janýr byl v ČR odsouzen

Janýr, který skončil společně s Vondroušem na vídeňské policejní služebně, byl v minulosti v ČR odsouzen k pěti letům vězení za krácení daní. Podle dřívějších informací médií ho v roce 2007 ve Vídni zadržela na základě mezinárodního zatykače policie, následně ho však pustila. Podle Janýra totiž Rakousko své občany nevydává a jeho skutek tam není trestným činem.

Vystřelil na Klause

Vondrouš koncem v září v Chrastavě, kam prezident přijel kvůli slavnostnímu otevření tamního mostu, zaútočil na Klause airsoftovou pistolí. Prezidentovi způsobil lehké oděrky, s nimiž Klaus odjel na ošetření do nemocnice. Následně zveřejnil i protokol výslechu prezidenta. [celá zpráva]

Dvojice Klausových bodyguardů byla kvůli útoku obviněna za porušení povinnosti strážní služby. Prezident jim vzápětí udělil milost a stíhání zastavil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám