Hlavní obsah

Slovenskem otřásá skandál: prý se vydělává na padlých vojácích

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Na Slovensku propukl skandál s umělým navyšováním počtu padlých německých vojáků v první světové válce. Německo totiž poskytuje na udržování hrobů svých zabitých vojáků finanční dotace podle počtu padlých vojáků.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Týdeník Život upozornil, že za podvodem stojí prešovská Společnost pro péči o německé válečné hroby. Společnost údajně manipuluje historickými fakty, padlé Rusy, Slováky, Čechy, Rakušany nebo Maďary „předělává“ na Němce.

Klub vojenské historie Beskydy z Humenného upozornil na nesrovnalosti slovenské ministerstvo vnitra, které vydává povolení k exhumaci pozůstatků vojáků padlých v první a druhé světové válce. Předseda klubu Martin Drobňák (26) podal rovněž trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z podvodu a hanobení těl mrtvých. „Na severovýchodě Slovenska je přes 200 frontových, lazaretních a zajateckých hřbitovů, kde je pohřbených asi 50 tisíc vojáků padlých v první světové válce. Jsou to ruští, rakousko-uherští a němečtí vojáci, kteří zde padli od listopadu 1914 do května 1915,“ uvedl Drobňák.

Nepřátele vydávají za Němce

Na těchto hřbitovech leží vedle sebe vojáci znepřátelených armád. „To umožňuje finančně zajímavé spekulace a překrucování historických faktů. Řeknu to bez příkras, ze strany Společnosti pro péči o německé válečné hroby jde o kolosální podvod. Jeho principem je vydávání pozůstatků vojáků rakousko-uherské monarchie a carského Ruska za německé vojáky,“ dodává Drobňák.

Obnovení hrobů německých vojáků finančně podporuje Německý lidový svaz péče o vojenské hroby se sídlem v Kasselu. Čím víc mrtvých německých vojáků, tím víc eur z Německa dorazí. Například společný válečný hřbitov v Medzilaborcích společnost „předělala“ na německý hřbitov. Je podezření, že ostatky ruských a rakousko-uherských vojáků jsou zde vydávány za německé. „Pokud se spor nevyřeší a policie neukončí vyšetřování, zastavujeme exhumaci a obnovu dalších vojnových hřbitovů,“ uvedl představitel Německého lidového svazu starostlivosti o vojenské hroby Hartmut Kroll.

Představitel prešovské společnosti Michal Bochin všechna obvinění odmítá a tvrdí, že k počtu německých vojáků dospěli na základě historických dokumentů. „Společnost tvrdí, že v Medzilaborcích je ze 404 pohřbených vojáků 352 Němců. Je to nesmysl. Seznam uložený ve Vojenském historickém archivu v Bratislavě uvádí pouze čtyři hroby, v nich bylo pohřbeno pět německých vojáků,“ reagoval Drobňák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám