Hlavní obsah

Na vraku ve Smolensku byly výbušniny, napsal polský deník a pak to bral zpět

– Varšava • Aktualizováno
Právo, Pavol Minárik

Polští pyrotechnici v minulých dnech při zkoumání trosek prezidentského speciálu Tu-154, který v dubnu předloňského roku havaroval v ruském Smolensku, zjistili přítomnost dvou výbušných látek - trinitrotoluenu a nitroglycerinu. Informoval o tom v úterý deník Rzeczpospolita. Po kritické reakci varšavské Vojenské prokuratury na článek list na webu později své původní tvrzení zmírnil.

Foto: Profimedia.cz

Hašení trosek Tupolevu Tu-154, ve kterém letěl polský prezident.

Článek

„Polští znalci měli v minulosti pochybnosti o pravdivosti původní expertizy ruských pyrotechniků. Jelikož neměli po katastrofě možnost podrobně prozkoumat vrak, odmítli dokument vypracovaný Rusy podepsat,“ upozornil list.

Polští specialisté dorazili do Smolenska letos v září s nejmodernější technikou, aby vrak umístěný pod ochranným stanem prozkoumali. Už první zkoumání ukázala, že vevnitř letadla – na 30 křeslech, v pilotní kabině, ale i v pozůstatcích křídel Tu-154 – se nacházejí stopy trinitrotoluenu a nitroglycerinu.

Šlo o tak veliké množství, že ho jedno zařízení nebylo schopné změřit. Přítomnost těchto dvou výbušných látek byla zjištěna také v místě, kam letadlo dopadlo, i v nově nalezených pozůstatcích letounu, na něž specialisté narazili teprve v září.

Polští vyšetřovatelé o přítomnosti látek u vraku okamžitě informovali generálního prokurátora Andrzeje Seremeta, jenž vzápětí informaci předal premiérovi Donaldu Tuskovi. „Od návratu vyšetřovatelů do Varšavy pokračují konzultace o tom, jak s tímto zjištěním dál nakládat,“ uvedla Rzeczpospolita.

Mohlo jít o výbušniny z 2. světové války

Polský list dál uvedl, že „polští znalci nejsou v současnosti schopni zjistit, jakým způsobem se trinitrotoluen a nitroglycerin dostaly do vraku a na místo havárie. Berou v úvahu také hypotézu, že mohly pocházet z nevybuchlé munice z 2. světové války, která se nacházela v místě nehody, a po pádu letadla došlo k její explozi.

Dvojče hovoří o atentátu

„Jediná teorie, která objasňuje příčiny katastrofy Tu-154, je výbuch a dnes už známe jeho příčiny,“ uvedl v úterý v Sejmu Jaroslaw Kaczynski, předseda opozičního Práva a spravedlnosti (PiS), bratr dvojče prezidenta Lecha Kaczynského, který ve Smolensku zahynul. „Zavraždění 96 osob, to je neslýchaný zločin a každý, kdo měl s tím cokoli společného, musí za to nést odpovědnost,“ dodal.

Předseda PiS rovněž vyzval vládu premiéra Tuska, aby se ve věci smolenské katastrofy už dále neztrapňovala a podala demisi.

Prokuratura teorii atentátu odmítá

„Pokud by někdo chtěl spáchat atentát, tak rozhodně ne výbušninami jako trinitrotoluen a nitroglycerin, protože jsou na dnešní dobu příliš primitivní,“ sdělil pro portál onet.pl Wojciech Szmajda, přední polský znalec na otázky terorismu.

„Informace v Rzeczpospolite nejsou pravdivé,“ uvedl Ireneusz Szealg, šéf Vojenské prokuratury ve Varšavě. „Prokuratura nedisponuje expertízou, která by potvrzovala, že na tělech obětí letecké katastrofy se nachází trinitrotoluen,“ nechal se slyšet Szelag.

Prokuratura ale zároveň netvrdí, že „trinitrotoluen se na vraku Tu-154 nenachází, ale závěry, které představila Rzeczpospolita veřejnosti, mohl vyvodit jen laik,“ zdůraznil prokurátor. „Nadále zastávám názor, že 10. dubna 2010 nedošlo ve Smolensku ke spáchání atentátu na polský prezidentský speciál,“ zdůraznil Szelag.

Zmýlili jsme se, přiznává Rzeczpospolita

„Zmýlili jsme se, když jsme v úterním článku psali o trinitroluenu a nitroglycerínu. Mohly to být tyto látky, ale nemusely,“ uvedla v reakci na prohlášení varšavské Vojenské prokuratury na článek Rzeczpospolita.

„Víme však, že na vraku Tu- 154 zjistili pyrotechnici něco, co mohou být stopy po výbušninách, a to je jisté,“ napsal list v úterý večer na svém webu.

„Bohužel, tak rychle se nedovíme, co to bylo, protože v laboratořích bude zjišťování trvat přibližně půl roku. Čili víc než tři roky po katastrofě se máme dozvědět, zda došlo v dubnu 2010 v Tu-154 k explozi,“ uvedla Rzeczpospolita. V současné situaci by však mělo být prioritou vyšetřovací komise, prokuratury i samotné vlády zjistit, o co jde, dodal deník.

Při nehodě ve Smolensku v dubnu 2010 zemřel polský prezident Lech Kaczynski a dalších 95 lidí na palubě. Vyšetřovatelé za hlavní příčinu katastrofy označují závažné pochybení pilotů polského Tu-154 během přistání v husté mlze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám