Hlavní obsah

Británie v šoku, slavný moderátor BBC léta zneužíval děti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britskou veřejností otřásla nařčení o údajných kriminálních praktikách loni zesnulého populárního televizního moderátora televize BBC Jimmyho Savila. Ke skandálu už byl nucen se vyjádřit i premiér David Cameron. Proslulý filantrop a někdejší uvaděč hitparády Top of the Pops, ale hlavně oblíbeného pořadu Jim’ll Fix It, je v podezření, že léta zneužíval děti.

Foto: Profimedia.cz

Jimmy Savile

Článek

Savile byl přitom právě díky zmíněnému pořadu hrdinou řady generací dětí, jimž se svým štábem mezi lety 1975 a 1994 pomáhal splnit si sny. Jimmy Savile zemřel v loňském roce jako zbožňovaný filantrop podporující množství charit a společenských podniků. Za své zásluhy byl britskou královnou dekorován rytířským titulem Sir.

Se zcela jiným pohledem na soukromí slavného muže ale minulý týden přišel dokument televize ITV. Stanice uvedla, že Savile obtěžoval a znásilnil množství dětí, některé ve škole ve městě Staines nedaleko Londýna, jiné přímo v budově BBC, když se přišly zúčastnit filmování jeho pořadů, další přímo ve svém autě.

Objevily se také spekulace, že někteří kolegové v BBC o tom přinejmenším něco tušili, ale záležitost se tutlala. Štáb programu Newsnight k tomu loni chystal pořad, který byl ale zrušen.

Může dojít na odebrání všech poct

„Je jasné, že BBC si musí položit některé důležité otázky,“ prohlásil k případu premiér Cameron a naznačil, že Savilovi by mohly být odebrány všechny pocty. Titul Sir však podle jeho slov už není třeba odebírat, protože všichni po smrti automaticky přestávají být členem řádu.

Nyní se po odvysílání reportáže televizí ITV začalo policii ozývat čím dál víc lidí, kteří tvrdí, že byli oběťmi slavného muže. Následovala veřejná omluva generálního ředitele BBC George Entwistla všem zneužitým ženám. Ředitel také oznámil, že korporace zahajuje vlastní vyšetřování.

Savile nemusel být sám, kdo děti zneužíval. „Bylo nám oznámeno množství jmen, ale jediná zdokumentovaná nařčení jsou proti samotnému Savilovi,“ řekl k tomu ředitel Entwistle.

V úterý večer Scotland Yard potvrdil, že policie už teď vyšetřuje 120 různých stop v případech údajného sexuálního zneužívání a znásilnění Sirem Jimmym Savilem. Časově pokrývají období čtyř dekád, nejstarší nařčení se vztahuje k roku 1959. Formálně byla zatím zaprotokolovaná dvě obvinění ze znásilnění a šest ze sexuálního útoku. Policie má informace o až 25 možných obětech. Většina z nich jsou ženy a v inkriminované době jim bylo mezi 13 a 16 lety.

Šéf kriminalistů londýnské Metropolitní policie Peter Spindler v úterý na dotaz, zda je možné definitivně prohlásit Savila za zločince, odpověděl: „Myslím si, že fakta o tolika ženách, které vypovídají, hovoří za vše.“

Mezitím někdo na Savilovu hrobku ve Scarborough připsal, že byl násilník. Jeho rodina se proto rozhodla náhrobní kámen ze hřbitova odstranit.

Reklama

Výběr článků

Načítám