Hlavní obsah

Z úředních listin ve Francii mají zmizet slova matka a otec

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská vláda chystá zákaz slov „matka“ a „otec“ ve všech úředních dokumentech. S ohledem na plánované uzákonění sňatků osob stejného pohlaví se má v budoucnu zmiňovat pouze termín „rodiče“. Upozornil na to britský list Daily Telegraph.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzská ministryně spravedlnosti Christiane Taubirová

Článek

Návrh nového znění občanského zákoníku pobouřil zejména věřící. Návrh uvádí, že „manželství je svazek dvou osob rozdílného nebo stejného pohlaví“. Veškeré zmínky o matce a otci v rodině pak nahrazuje termín rodiče. Vláda totiž plánuje dát homosexuálním párům stejná práva na adopci jako heterosexuálním.

„Kdo může říct, že heterosexuální pár vychová dítě lépe než homosexuální pár, že zajistí pro rozvoj dítěte ty nejlepší podmínky?“ odrážela kritiku ministryně spravedlnosti Christiane Taubirová v rozhovoru pro katolický list La Croix.

Hlava francouzské katolické církve, kardinál Philippe Barbarin, minulý týden varoval, že sňatky gayů a leseb by mohly vést k legalizaci incestu a polygamie. Tři desítky francouzských prelátů se vydaly pro podporu do Vatikánu. Papež Benedikt XVI. je následně vyzval, aby proti novému zákonu bojovali.

Uzákonění sňatků homosexuálů slíbil během předvolební kampaně prezident Francois Hollande. Jeho vláda bude návrh zákona projednávat v poslední říjnový den.

Reklama

Výběr článků

Načítám