Hlavní obsah

Na trhu jsou pilulky maskující alkohol, řidič nenadýchá ani po několika pivech

– Birmingham • Aktualizováno

V Británii se dostal do prodeje indický prostředek Alco-pal, který umožňuje ošálit detektory indikující alkohol v dechu. Ani po vypití pěti piv člověk nic nenadýchá, uvedl list Mirror. V USA je už přípravek zakázaný. Experti, kteří mají na starost bezpečnost v dopravě, bijí na poplach.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Alco-pal má zamaskovat alkohol v dechu

Článek

Prostředek lze zakoupit přes internet, dvacet tablet stojí dvacet liber (cca šest set korun). Nabízí jej 64letý Artur Kibble z Birminghamu, který byl v roce 2002 potrestán za řízení pod vlivem alkoholu.

"Tento produkt je pro lidi, jako jsem já, kteří jdou do hospody a dají si víc než jedno pivo," prohlásil. Doplnil, že má na mysli ty, kteří si dají piva dvě, ne ty, kteří se zpijí do němoty a pak chtějí řídit.

"Takový člověk může přijít o řidičák, ztratit práci a domov jen kvůli tomu, že překročil limit o jediné procento," hájí Kibble prostředek. Uvedl, že pokud policie naměří 0,35 promile, což je limit ve Velké Británii, tak po požití tablety Alco-palu ukáže tester 0,04 promile, což je ještě v normě. Oficiální testy ale známé nejsou.

Současně ale varuje, že Alco-pal nedělá nic jiného, než že brání detekci alkoholu v dechu: "Tablety nijak nezlepšují výkon řidiče, který pije."

Experti před Alco-palem varují

Mluvčí Královské společnosti pro prevenci nehod Kevin Clintonová je ale pobouřena: "Je to nebezpečné a hloupé a může to povzbuzovat lidi, aby pili a řídili v přesvědčení, že si to s tím mohou dovolit."

Policejní inspektor Chris Edwards k tomu dodává, že řidiči se marně těší: "Pokud řídíte a máte v krvi alkohol přes limit, stejně vás chytneme." Policisté mohou účastníky dopravních nehod poslat na testy krve.

Podle výrobce Alco-pal snižuje příjem alkoholu do krve. Jádrem prostředku je údajně simeticon, který se používá při problémech s plynatostí. Je například základní složkou léku Espumisan. Jaké jsou další složky Alco-palu, uvedeno není.

V Česku by se výrobek zřejmě neujal

Český znalec v oboru toxikologie Jaroslav Zikmud je ohledně účinků britské novinky skeptický. Podle něj není možné, aby se požitý alkohol zamaskoval před detektory alkoholu. „Zcela jednoznačně mohu říct, že pokud je alkohol požit a distribuován do těla, tedy že přejde ze zažívacího traktu do krevního oběhu, dá se zjistit zcela přirozenou cestou. To znamená, že se bude vyskytovat jak v krvi, tak i v dechu,“ řekl Novinkám Zikmund.

Podle něj je sice možné, že člověk spolu s alkoholem požije i další látku, například si vypláchne ústa ústní vodou, která krátkodobě zastíní výsledek analyzátoru. V konečném výsledku ale podle Zikmunda dojde pouze k tomu, že se analyzátor v danou chvíli zahltí a nebude schopen alkohol v krvi změřit. „Ale to, že by se odstranil alkohol z dechu, je velmi nepravděpodobné,“ dodal.

Znalec v oboru toxikologie Jaroslav Zikmund je ohledně účinků britské novinky skeptickýVideo: Novinky

Zikmund připustil, že daný přípravek může mít opodstatnění právě ve Velké Británii, kde je zavedená tolerance určitého množství alkoholu. V českých podmínkách, kde platí nulová tolerance, ale podle jeho názoru podobný prostředek nenajde opodstatnění.

To ostatně potvrzují i policejní údaje. Podle mluvčí policie Dagmar Bednarčíkové se čeští policisté s takovýmto přípravkem dosud nesetkali.

Reklama

Výběr článků

Načítám