Hlavní obsah

Pašeráky drog budou na česko-německé hranici potírat společné ozbrojené hlídky

Právo, DPA, KOV

V boji proti narůstající vlně pašování pervitinu z ČR do Německa budou nasazeny poblíž česko-německých hranic společné ozbrojené hlídky celníků. Oznámil to po úterní návštěvě Prahy Hartmut Koschyk, státní tajemník německého ministerstva financí s tím, že jednání dospěla do „ rozhodující závěrečné fáze“.

Článek

Česko se podle něj stalo pro syntetickou drogu pervitin „koridorem“, přes který se droga masivně pašuje do SRN. Agentura DPA citovala českého ministra financí Miroslava Kalouska, který ujistil Koschyka, že čeští celníci budou mít zvýšené pravomoci pro boj s drogami a že se to stalo „ věcí nejvyšší priority“.

Pašování pervitinu do Bavorska a Saska podle německých poznatků v poslední době velmi zesílilo – zatímco v roce 2010 bylo zabaveno 361 kilogramů této drogy, loni to bylo už 532 kg. Navíc asijské tržnice poblíž hranic podle Němců přešly od prodeje falšovaných značkových výrobků na prodej drog.

Koschyk proto navrhl silnější kontrolu trhu se základními látkami pro výrobu pervitinu, a to koordinovaně na evropské úrovni.

Bavorští policisté zadrží denně v pásmu 30 km od hranic nějaké drogové pašeráky, upozornil vrchní policejní komisař Martin Zehent v listu Die Welt. Počet zadržených kurýrů od roku 2010 do loňska se zvýšil téměř o 90 procent. Dodal, že mnozí závislí na drogách už nečekají v Německu, ale jedou si pro pervitin rovnou do Česka, kde ho pořídí až třikrát levněji než v SRN.

Někteří bavorští politici soudí, že za zhoršující se situaci může i liberální drogová politika České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám