Hlavní obsah

Španělští odboráři vyrabovali supermarket, jídlo pak rozdali chudým

– Madrid
Novinky, rei

Španělská policie vyšetřuje sedm odborářských aktivistů, kteří minulý týden na jihu země ve městě Écija vyrabovali supermarket a ukradené jídlo pak rozdali chudým a nezaměstnaným. Skupinu vedl starosta sousedního města Marinaleda. Podle agentury Reuters panují obavy, že by nemuselo zůstat u tohoto ojedinělého případu. O podobnou akci se aktivisté pokusili také ve městě Acros.

Foto: Profimedia.cz

Muž v Madridu stojí před opuštěnou bývalou pobočkou banky Bankia. Ilustrační foto

Článek

„Nemyslím, že udělali něco špatného. Musíme něco jíst, když vláda nemůže dát chudým práci,“ řekla jedna z příjemkyň pomoci novodobých Robinů Hoodů, 65letá Manuela.

Skupina odborářů vyrabovala supermarket v městečku Écija minulé úterý. Z obchodu utekli bez placení s devíti nákupními vozíky plnými potravin v hodnotě tisíc eur (více než 25 tisíc korun). Při potyčce byli lehce zraněni tři zaměstnanci obchodu, kteří se snažili loupežníky zastavit.

V týž den se terčem podobného nájezdu stal také supermarket Carrefour ve městě Acros, rovněž v Andalusii. Jeho vedoucímu se ale podařilo střetu a rabování zabránit, když dobrovolně přistoupil na to, že bude pravidelně věnovat nějaké jídlo místní charitě.

Skupinu vedl starosta ze sousedství

Odboráři svoji akci hájí, chtěli jí obrátit pozornost na utrpení obyčejných lidí v době ekonomické recese. Mají podporu množství lidí. Například vdovy a bývalé domovnice Manuely, která od smrti svého zaměstnavatele nemůže najít práci a žije z podpory 400 eur (asi 10 000 korun) měsíčně. „Budoucnost? Žádnou nevidím. Jenom se protloukám od jednoho dne ke druhému,“ uvedla.

Skupinu loupežníků v Éciji vedl starosta nedalekého města Marinaleda Juan Manuel Sánchez Gordillo. „Německé banky, španělská vláda a premiér Mariano Rajoy, to jsou skuteční zloději. Ukradli peníze chudým, aby pomohli bohatým a bankám. Chci se jim svými činy postavit,“ prohlásil.

Policie starostu a jeho odborářské kumpány vyšetřuje na svobodě.

Španělsko je v bankovní, dluhové a hypoteční krizi. Očekává se, že jeho ekonomika zůstane v recesi i příští rok. Téměř čtvrtina obyvatel v produktivním věku je nezaměstnaná, což je nejvíc v eurozóně.
Rapidně roste veřejné zadlužení, Mezinárodní měnový fond očekává letos růst dluhu až na téměř 90 procent HDP oproti 68,5 procenta z loňského roku. Španělská vláda v červnu odhadla dluh na 611 miliard eur (přes 15 biliónů korun). Některé regiony jsou zcela na mizině.
Výše nesplácených a problémových bankovních úvěrů a půjček se vyšplhala na asi 176 miliard eur (4,4 biliónu korun). Evropští partneři už slíbili španělským bankám pomoc ve výši 100 miliard eur, aby odvrátili jejich pád.
Ze země se stahují investoři, jen v březnu ze španělského trhu odteklo 66,2 miliard eur (1,7 biliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám