Hlavní obsah

Umělé oplodnění už pomohlo na svět pěti miliónům dětí

– Istanbul

Lékařům po celém světě se již povedlo na svět přivést 5 000 000 dětí po umělém oplodnění matky. S odkazem na výsledky prezentované na vědecké konferenci v Turecku o tom v pondělí informovala stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezinárodní výbor pro monitorování technologií asistované reprodukce (Icmart) uvedl, že závěr založil na statistikách do roku 2008 a odhadech za další více než tři roky, z nichž ještě nejsou k dispozici přesná čísla. Delegáti konference to označili za „významný milník“.

„Technologie asistované reprodukce je vysoce úspěšná. Vznikly milióny rodin, čímž byla omezena zátěž, kterou představuje neplodnost. Ta technologie se v průběhu let velmi zlepšila a vedla ke zvýšení porodnosti,“ prohlásil předseda Icmart David Adamson.

Výbor uvedl, že každoročně podstoupí léčbu asi 1,5 miliónu žen, což vede k narození 350 000 dětí.

Úspěšnost léčby (podle statistik pro rok 2008)
33,1% pro ženy do věku 35 let
27,2% pro ženy ve věku 35 - 37 let
19,3% pro ženy ve věku 38 - 39 let
12,5 % pro ženy ve věku 40 - 42 let

Reklama

Související články

Nové metody v oblasti asistované reprodukce

Každý druhý pár má v dnešní době problémy s otěhotněním. Proto není divu, že se každou chvíli objeví nějaká novinka v oblasti asistované reprodukce. Vědci se...

Neplodnost - fenomén, který se tají

Na stolku ve své pracovně má psycholožka Markéta Rokytová krabici papírových kapesníků, aby se její klientky mohly dosyta vyplakat. Jsou to většinou zralé...

Výběr článků

Načítám