Hlavní obsah

Pedofil, označovaný jako monstrum z Rigy, dostal 18 let za zneužití 67 dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Na osmnáct let byl podle BBC poslán v pondělí za mříže Nizozemec Robert M. označovaný jako monstrum z Rigy, protože v hlavním městě Lotyšska pobýval. Zneužil přes šedesát dětí, z nichž některým bylo jen několik měsíců. Zadržen byl na konci roku 2010, když Spojené státy vyšetřovaly mezinárodní kruh pedofilů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V procesu bylo prokázáno, že muž zneužil desítky velmi malých dětí ve dvou amsterdamských školkách a v bytech, kde je hlídal. Nakonec byl odsouzen za zneužití 67 z nich, i když se přiznal, že jich bylo více.

Soudce řekl, že se rozhodl pro tak dlouhý trest kvůli „podstatě věci, rafinovanému způsobu plánování činů a délce jejich trvání“.

Zdůraznil, že odsouzený poskytoval na internetu rady dalším pedofilům a že se jim pokoušel za peníze zprostředkovat přístup ke svým obětem. Dodal, že vyjádřená lítost nebyla upřímná.

Podle soudců navíc bude muset být Robert M. až do konce života pod dohledem psychiatrů.

Soud provázely dramatické okamžiky. Obžalovaný u soudu rozléval vodu a na soudce dělal neslušná gesta.

Nizozemská policie dopadla Roberta M. v prosinci 2010 na základě tipu od amerických vyšetřovatelů. V jeho domě našla rozsáhlý digitální archiv se záznamy zneužívání dětí. Nalezené materiály pomohly vyšetřovatelům obvinit další pedofily, kteří na internetu šířili dětskou pornografii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám