Hlavní obsah

Socialista Hollande je novým francouzským prezidentem

• Aktualizováno

Volební souboj o křeslo francouzského prezidenta vyhrál François Hollande. Informovala o tom francouzská média po uzavření volebních místností ve 20 hodin. "Je to velké štěstí," oznámil mluvčí Hollandovy Socialistické strany Benoît Hamon.

Foto: Reuters

François Hollande

Článek

Po sečtení 75 procent hlasů získal Hollande 51,1 procenta hlasů, zatímco Sarkozy 48,9 procenta, uvedlo ministerstvo vnitra.

Francouzi chtěli změnu, a proto mě zvolili, prohlásil Hollande. "Jsem hrdý na to, že jsem s to opět dát lidem naději."

Dosavadní prezident Nicolas Sarkozy bezprostředně po zveřejnění odhadů uznal porážku. Telefonoval Hollandovi a popřál mu úspěch při řešení problémů země. "François Hollande je novým prezidentem Francie a je třeba ho respektovat," řekl Sarkozy svým příznivcům. "Nesu za tuto prohru plnou odpovědnost," prohlásil.

Foto: Yves Herman, Reuters

Nicolas Sarkozy ve volbě neuspěl.

"Je to velmi velké štěstí, které končí 17 let vlády pravice v (prezidentském) Elysejském paláci," řekl mluvčí socialistů Hamon. Socialisté byli nicméně u moci v letech 1997 až 2002, kdy s pravicovým prezidentem Jacquesem Chirakem vládla socialistická vláda premiéra Lionela Jospina.

Foto: Julien Muguet, Reuters

Smutní příznivci Nicolase Sarkozyho

Hollandovi stoupenci se shromáždili na pařížském náměstí Bastilly, která je svým významem ve francouzské revoluci symbolickým místem francouzské levice.

Socialisté slaví také před sídlem strany v ulici Solférino v Paříži.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Fanoušci nově zvoleného francouzského prezidenta Françoise Hollanda oslavují.

Volební účast vyšší než v 1. kole

Odhady ukazují na účast 80 až 82 procent, tedy o něco víc než při prvním kole před dvěma týdny, ale o trochu méně, než při druhém kole v roce 2007.

Sedmapadesátiletý François Hollande se stává druhým socialistickým prezidentem od vzniku francouzské páté republiky v roce 1958 po Françoisu Mitterrandovi (1981-1995). Nicolas Sarkozy je druhým prezidentem, který prohrál po prvním funkčním období, po Valérym Giscardovi d'Estaing v roce 1981. Je dalším z řady evropských představitelů, kteří prohráli ve volbách od začátku krize.

François Hollande by měl nastoupit do úřadu nejpozději 15. května. Již dříve uvedl, že jeho první zahraniční cesta povede do Německa. Už v neděli by měl telefonicky hovořit s kancléřkou Angelou Merkelovou, kterou chce přesvědčit o rozšíření evropského fiskálního paktu o opatření na podporu růstu. Po parlamentních volbách začátkem června se zúčastní prvního summitu EU v Bruselu.

Sobotka: Čeká jej tvrdý boj

Na vítězství Françoise Hollanda reagovala i ČSSD. Její šéf Bohuslav Sobotka v tiskové zprávě uvedl: "Vítězství Françoise Hollanda je důležité pro celou evropskou levici. Po úspěchu sociálních demokratů v Dánsku a na Slovensku jde o klíčový signál obratu a naděje pro všechny, kdo chtějí spravedlivější a sociálně únosnější reakci na dluhovou krizi."

Hollande nyní podle něho "bude muset svést tvrdý boj" za prorůstová opatření se všemi, kdo doposud v Evropské unii obhajovali plošné radikální škrty, které prý působí stagnaci ekonomiky.

"V tomto zápase bude mít podporu i českých sociálních demokratů," dodal Sobotka.

"Předpokládám, že od politiky pouhých škrtů začne debata, jak nastartovat ekonomický růst a posílit zaměstnanost," míní také místopředseda a zahraniční expert ČSSD Lubomír Zaorálek.

Francie by prý nyní mohla v tomto směru tlačit na doplnění fiskálního paktu eurozóny. Nepůjde podle Zaorálka o spor s Německem pod vedením kancléřky Angely Merkelové, ale o to najít společný postup. "Hollande je ideální katalyzátor, který tohle odstartuje," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám