Hlavní obsah

Argentina si na válku s Británií koupila britské zbraně za peníze z britské půjčky

– Londýn
Novinky, Alex Švamberk

Třicet let po válce mezi Velkou Británií a Argentinou o Falklandské ostrovy se ukázalo, že Argentina si nakoupila část zbraní pro útok z britské půjčky ve výši 45 miliard liber. Byl mezi nimi i vrtulník, který jako první přistál na dobytém letišti. Pro Británii je to mezinárodní ostuda, vláda ovšem trvá na tom, aby Argentina půjčku splatila.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník Lynx

Článek

Argentina od Britů získala dvě válečné lodě vzoru 42 a dva vrtulníky Lynx. Všechny tyto zbraně byly použity při argentinské invazi na Falklandy. Vrtulník byl jedním z prvních, který tam přistál.

K půjčce na nákup zbraní napsal britskému ministerstvu obrany v roce 1979 labouristický šéf britské diplomacie lord Owen, že "ministerstvo zahraničí nemá námitky ohledně prodeje vrtulníků Lynx". Přitom ovšem zmínil, že "tyto mohou být důležité v případě hrozby Falklandským ostrovům".

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník Lynx

Lord Owen okolo prodeje předváděl neuvěřitelné tanečky, když mimo jiné napsal, že prodej zbraní nastolil "důležité otázky principu vzhledem k rozsahu případného prodeje zbraní režimu, který v otázce lidských práv postupuje hůře než Chile". Zmínil možnost "konfrontace s Británií o Falklandy".

Ministerstvu obrany ještě napsal: "Musíme akceptovat, že není možné dosáhnout úplné shody o našem postupu."

BEZ KOMENTÁŘE: Válka o Falklandské ostrovy

Británie zaštítila půjčky na prodej těchto zbraní. Argentina ale dodavatelům nezaplatila, a tak britské ministerstvo financí zdědilo dluh po britských exportérech. Po Argentině požaduje splacení.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník Lynx britského Královského námořnictva

Britští aktivisté ale požadují, aby se dluh nevymáhal a uzavřela se ostudná kapitola britských dějin. Nick Dearden, který vede kampaň, řekl listu Financial Times: "Půjčovat peníze vojenské juntě, aby si koupila zbraně, bylo nelegitimní a nechutné. Vláda musí uplatnit politiku liberálních demokratů a zastavit subvencování válek zaštiťováním půjček dalším vládám, aby si mohly koupit zbraně. Liberální demokraté musejí dostát svému slibu a neposkytovat lehkomyslně nelegální půjčky diktátorům."

Liberální demokraté jsou nyní poprvé ve vládě a ministrem financí je liberální demokrat Vince Cable.

Reklama

Výběr článků

Načítám