„Průzkumy státních laboratoří potvrdily, že se jedná o tvrzení, která nejsou podpořena vědeckými fakty,“ napsal s odvoláním na ministerstvo italský deník Corriere della sera.

Jiný posudek zase přišel se závěrem, že filtry vodu ochuzují o minerální látky potřebné pro organismus, jako vápník, hořčík a draslík.

Německá firma Brita, která je v Itálii lídrem sektoru před společnostmi Coop a Auchan, se bránila prohlášením, že posudek italské Nejvyšší zdravotnické rady „neprokázal žádná rizika“.

„Naše filtry jsou autorizovány v NěmeckuRakousku,“ ohradila se firma. Právo požádalo o reakci i českého zástupce Brity, zatím ji ale nedostalo.

Experti italského ministerstva ovšem napsali: „Tato zařízení mají jediný účel, a to modifikovat organoleptické vlastnosti (tedy chuť, vůni, barvu). Nevhodným zacházením by se mohlo stát, že takto upravená voda ztratí vlastnosti pitné vody (například správnou hodnotu pH)“.

Podobná filtrační zařízení jsou přitom již několik let prodávána a používána i u nás.

Odborníci českého Státního zdravotního ústavu (SZÚ) před časem upozorňovali na to, že u některých typů přístrojů mohou být z vody odstraňovány nežádoucí látky výměnou za jiné, taktéž nežádoucí, jako chloridy, sodík nebo sírany.

Filtrační jednotky kvůli vlhku, teplu, temnu a sorbovaným organickým látkám také mohou podle vědců sloužit jako živné médium pro růst mikroorganismů. To může být zdrojem bakteriální kontaminace.

Účinnost se v ČR nezkoumá

Většina českých spotřebitelů si přitom filtrační konvice pochvaluje. Například obyvatelům středočeských Řevnic pomáhají odstraňovat z kohoutkové vody černý manganový prášek.

Jak Právu potvrdila ředitelka SZÚ Jitka Sosnovcová, v Česku jsou sice – na rozdíl od Itálie – stanoveny přísné hygienické požadavky na zařízení na domácí doúpravu vody, ale samotná účinnost filtračních konvic deklarovaná výrobci se na základě naší legislativy s výjimkou dezinfekční funkce už neověřuje. „Zjišťuje se jen, zda zařízení nezhoršuje kvalitu vody,“ uvedla Sosnovcová.

Jak dodala, účinnost filtrů se vedle kvality samotného přístroje odvíjí od řady dalších faktorů. „Například zda je použita správná technologie úpravy na daný problém ve vodě, protože žádná technologie není univerzální, nebo také jak uživatel zařízení provozuje,“ doplnila šéfka SZÚ.

Podle Mattea Vitaliho, profesora na Univerzitě la Sapienza, mnoho filtračních zařízení na vodu není vyrobeno z vhodných materiálů pro potravinářské použití, jsou prodávána bez manuálu pro údržbu a jasných dob trvanlivosti, zásadních pro bezpečí spotřebitele. Mj. podle něj modifikují vlastnosti vody bez ohledu na její specifické složení.

„Například voda v Římě je přitom bohatá na vápník a hořčík, zatímco voda v Turíně má obsah těchto látek velmi nízký. Filtry odstraňují velkou část vápníku a hořčíku bez rozlišení. Voda v Turíně je po požití filtrační konvice extrémně chudá na tyto prvky. A navíc tvrdost vody není zdraví škodlivá,“ upozornil list Corriere della sera.