Hlavní obsah

Patriarchovi vyretušovali na fotce superluxusní hodinky

Právo, sw

Všímavost ruských blogerů nadělala vrásky moskevskému patriarchovi Kirillovi. Blogeři totiž zjistili, že na oficiálních fotografiích z patriarchova zápěstí záhadně zmizely hodinky, o nichž tvrdil, že je nikdy nenosil.

Foto: Archiv

Na levém snímku patriarcha hodinky má, na pravém nikoliv. Jejich odraz na leštěném stole však zůstal.

Článek

Vše začalo jako banalita. Před téměř třemi lety si ukrajinský bulvár všiml, že na snímcích ze setkání s ministrem spravedlnosti Alexandrem Konovalovem má hlava ruské pravoslavné církve na ruce luxusní hodinky Breguet zhruba za 30 tisíc eur, tedy v přepočtu asi za tři čtvrtě miliónu korun. Brzy se na to ale zapomnělo.

Fotografie z července 2009 připomněl až koncem března novinář Vladimir Solovjev, když se na luxusní hodinky Kirilla v rozhovoru přímo zeptal.

Patriarcha prohlásil, že žádné takové drahé hodinky nikdy nenosil, a fotografii označil za podvrh. „Když si oblékáme bohoslužebný oděv, není možné si nasadit hodinky, nejde je nosit. Díval jsem se na tu fotografii a najednou jsem pochopil, že jde o koláž,“ prohlásil podle agentury Interfax.

Připustil ovšem, že kazetu s „nikdy nenošenými“ hodinkami Breguet má.

Údajně „zkolážované“ snímky ovšem visely i na oficiálních webových stránkách církve Patriarchia.ru. Byly autentické a o podvrh se naopak následně pokusili zaměstnanci patriarchova úřadu.

Ve středu si totiž ruští blogeři všimli, že inkriminované hodinky z patriarchovy ruky záhadně zmizely.

Usoudili, že muselo jít buď o zázrak, nebo o zásah lajdáckého grafika, jenž hodinky vyretušoval z patriarchova zápěstí, leč zapomněl vymazat i jejich odraz v lesklé lakové polituře stolu.

Církev se omluvila

Pokus o zfalšování fotek vyvolal na ruském webu bouři. Církev na bobtnající skandál zareagovala a hned se omluvila za „hloupou chybu“.

„Jedním ze základních principů naší práce je zásadní odmítání používat program k úpravě fotografií a změně obrazu. Zpracování snímků se vždy týká jen barev a dalších technických kritérií,“ prohlásil úřad hlavy církve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám