Hlavní obsah

Irové se vzbouřili proti nové dani, půlka jich odmítla zaplatit

– Dublin • Aktualizováno

Polovina z 1,6 miliónu Irů vlastnících nemovitosti odmítla zaplatit novou daň ve výši sto eur. Termín zaplacení vypršel v sobotu. Asi pět tisíc Irů se v neděli účastnilo protestu proti dani při výroční konferenci vládnoucí strany Fine Gael. Straníkům, kteří procházeli kordonem policistů, hrubě nadávali, uvedl list Irish Times.

BEZ KOMENTÁŘE: Irové protestují proti nové dani v Dublinu

 
Článek

Premiér Edna Kenny obhajoval novou daň  tím, že vláda neměla jinou možnost, než ji zavést kvůli mezinárodním půjčkám pro zadluženou zemi. Daň byla zavedena po jednáních s EU, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem, který předloni zemi poskytl půjčku ve výši 67,5 miliard eur.

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti s karikaturami jako prase vyžraných bankéřů, přisluhovačských soudců a politiků.

Irsko ale musí kvůli tomu omezit deficit, výdaje a zvýšit daně. V roce 2010 byl deficit deset procent HDP. Cílem je tříprocentní v roce 2016. „Daň z nemovitosti je zákonem země,“ řekl proto Kenny.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z demonstrantů, kteří odsuzují daň jako upírskou.

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti odmítli i fiskální unii.

Daň je rovná a letos činila 100 eur. Čeká se ale, že v příštím roce dramaticky vzroste, protože se už bude platit podle hodnoty nemovitosti.

Foto: Profimedia.cz

Svatý Patriku, vrať se, je to tu pořád plné hadů, stálo na jednom z transparentů.

Demonstranti nesli transparenty „Není šance, nechceme platit“, „Zapomeňte na náš strach, tady končí škrty“, "Nemůžeme platit a nechceme platit", "Neplaťte za prohnilé banky", “Žádná daň z mých prachů“ nebo „Upírská daň“. Politici byli vyobrazeni s hadími těly nebo s upířími zuby. Ministra pro životní prostředí a místní rozvoj Phila Hogana vyobrazili s hitlerovským knírkem a sloganem Heil Hogan.

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti protestující proti dani z nemovitosti.

Foto: Profimedia.cz

Policista doprovází na sjezd člena strany Fine Gael, kterému demonstranti nadávají.

Ke střetům s policí došlo, když protestující zablokovali zadní vchod do budovy, kde se konal sjezd strany, a policisté zajišťovali průchod straníkům.

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti s karikaturami jako prase vyžraných bankéřů, přisluhovačských soudců a politiků.

Reklama

Výběr článků

Načítám