Hlavní obsah

V Evropě nebezpečně přibývá případů spalniček, varuje WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve své poslední zprávě nabádá evropské země, aby zakročily proti šířící se nákaze spalniček. Podle WHO bylo ve 36 zemích Evropy od ledna do října zaznamenáno 26 tisíc nových případů spalniček, z toho drtivá většina v západoevropských státech. Nemoc mívá sice většinou klidný průběh, jsou však případy, které mohou skončit fatálně.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V uvedeném období se spalničkám připisuje devět úmrtí, z toho šest ve Francii. Hospitalizováno muselo být 7288 pacientů.

Nejvíce nakažených má Francie, plných 14 tisíc. Počty přitom výrazně stoupají. Jen v Anglii a Walesu bylo za deset měsíců tisíc nemocných, za celý loňský rok přitom bylo evidováno pouze 374 nakažených.

Proti spalničkám se přitom celosvětově očkuje už několik desetiletí, přesto ještě nebyla nemoc eliminována. V České republice je hlášeno do dvaceti případů ročně, a to u lidí, kteří v dětství nebyli očkováni, nebo dostali jen jednu dávku.

Foto: Profimedia.cz

Francie rozjela celonárodní kampaň, aby upozornila na potřebu očkování. „Nemůžeme si dovolit úmrtí, bolestné a nákladné hospitalizace nebo jen absence v práci a ve škole kvůli nemoci, které lze bez problémů předejít vakcinací,“ prohlásil šéf francouzského zdravotnictví Jean-Yves Grall.

Devadesát procent všech nových případů v Evropě tvoří dospívající a dospělí, kteří nebyli očkováni. Existuje souvislost s výskytem nákazy v dalších zemích, například v Brazílii, Kanadě či Austrálii.

Potenciální nebezpečí

„Vzestup spalniček v evropských zemích je znepokojující, protože by mohl stát v cestě naprostému vymýcení této nemoci do roku 2015, jak se plánuje,“ řekla BBC Zsuzsana Jakabová, ředitelka WHO pro Evropu.

„Každá evropská země by měla zvýšit dohled nad populačními skupinami náchylnými k této nemoci a snížit cirkulaci viru ještě před tím, než se dostane do své sezóny,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

„Znovu upozorňujeme rodiče a dospívající mládež na důležitost vakcinace. Zdůrazňujeme, že spalničky jsou vážná choroba, která může být v některých případech smrtelná,“ sdělila BBC mluvčí britské Health Protection Agency.

Spalničky (Morbilli)

Jedná se o virus, který se šíří jako kapénková infekce, vzdušnou cestou. Inkubační doba trvá 10 až 14 dnů

Spalničky provází kromě zarudlé vyrážky horečka, kašel, rýma a zánět spojivek. Nemoc zprvu připomíná chřipku, začíná v horních cestách dýchacích. Postupně pak vyraší načervenalá zarudlá vyrážka, která se šíří nejčastěji od hlavy a krku. Postupuje k dolním končetinám. V dutině ústní se projevuje bílými skvrnkami.

U osob s nízkou imunitou probíhají ve vážnější podobě. Vyrážku můžou navíc zkomplikovat bakterie, které se lehce dostanou do malých ranek.

V České republice se spalničky téměř nevyskytují díky povinnému očkování. Nemoc se proto objevuje jen u dospělých nebo dospívajících dětí, které nebyly očkovány vůbec nebo jen jednou dávkou. Ohroženy jsou také těhotné ženy.

Spalničky patří celosvětově mezi nejčastější příčiny úmrtí dětí do 5 let. Většina případů úmrtí na spalničky byla zaznamenána v rozvojových zemích.

Reklama

Související články

Británie prodělává epidemii příušnic

Velká Británie prodělává epidemii příušnic. Píše o tom místní páteční tisk citující studii v odborném časopise British Medical Journal, podle...

Dvanáctiletá Francouzka zemřela na spalničky

Ve Francii zemřela ve středu dvanáctiletá dívka na spalničky. V pátek to oznámily francouzské úřady. Případ byl zaznamenán v Savojsku. Úmrtí na spalničky je...

Výběr článků

Načítám