Hlavní obsah

Moderátor Top Gearu by nechal stávkující postřílet

– Londýn

Britská veřejnoprávní stanice BBC se omluvila za slova svého moderátora Jeremyho Clarksona, který na obrazovce prohlásil, že stávkující zaměstnanci státního sektoru by měli být postříleni. Moderátor motoristického magazínu Top Gear tato slova pronesl ve středu jako host v humoristickém pořadu The One Show.

Článek

„Nechal bych je všechny postřílet. Vyvedl bych je ven a popravil před zraky jejich rodin,“ prohlásil Clarkson. Podle něj mají zaměstnanci státního sektoru dobré platy a garantovanou penzi, zatímco on musí na své živobytí tvrdě pracovat.

„Na konci pořadu The One Show jsme se omluvili všem divákům, které mohly výroky Jeremyho Clarksona urazit,“ sdělil mluvčí BBC.

Tvrdou kritiku si Clarksonova slova vysloužila hlavně ze strany labouristické opozice. „Nikdo nechce stávky, ale většina z těchto stávkujících jsou mámy, žádní radikálové,“ řekl stínový ministr Jon Trickett. „Omluvit by se měl Clarkson. A premiér by měl dát jasně najevo, že se distancuje od odporných výroků vypuštěných jedním z jeho přátel,“ dodal.

Clarkson ostrým jazykem proslul

Středeční protest britských státních zaměstnanců je označován za největší od generální stávky v roce 1926. Zapojily se do něj asi dva milióny státních zaměstnanců. Ministr financí George Osborne jej kritizoval jako akci, která stejně ničeho nedosáhne. Penzijní reforma je součástí úsporných opatření, která mají omezit závislost Británie na půjčkách. Má zvýšit věk odchodu do důchodu i příspěvky do důchodového systému.

Foto: Profimedia.cz

Moderátor Jeremy Clarkson

Clarkson je díky svému ostrému jazyku dobře znám. V roce 2009 řekl například o premiérovi Gordonu Brownovi, že je to "jednooký skotský idiot", a obvinil ho z lhaní.

V pořadu The One Show se blýskl ještě dalším radikálním výrokem, když si stěžoval na to, že vlak, pod který skočí sebevrah, se zastaví a nabere zpoždění.  "Řeknete si, proč stojíme kvůli tomu, že jsme někoho přejeli? Jakou to má cenu? Nijak mu to nepomůže," perlil moderátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám