Hlavní obsah

Německé úřady rozšířily do počítačů lidí tajný program na špehování

Novinky, rei
Berlín

V Německu roste skandál kolem praxe jako z Orwellova románu. Poté, co o víkendu skupina hackerů Chaos Computer Club oznámila, že objevila tajný program, který jako trojského koně do počítačů lidí rozšířily německé úřady, aby o nich získaly informace, přiznaly tuto praxi už čtyři spolkové země. Firma, která v roce 2007 program prodala Bavorsku, navíc potvrdila, že odběratelem podobného programu bylo i Rakousko, Švýcarsko a Nizozemsko.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Německá skupina počítačových nadšenců Chaos Computer Club o víkendu oznámila, že objevila utajovaný program, jehož prostřednictvím úřady špehují pohyb občanů, jejich e-maily a další činnost. Software, který údajně měl původně sloužit jen k zachycování telefonních hovorů přes internet pro případné následné vyšetřování a trestní řízení, šel však mnohem dál, uvedla skupina hackerů. Vládu vyzvala, aby program, který lze na dálku vůči sledovanému specificky uzpůsobit, okamžitě zlikvidovala.

Úřady překročily mez

„Toto vyvrací tvrzení, že je v praxi oddělitelné pouhé odposlouchávání telefonátů přes internet od komplexního slídění prostřednictvím trojského koně – nebo že je vůbec žádoucí. Náš rozbor znovu odhalil, že úřady překročí mez, když nejsou důsledně sledovány,“ uvedla hackerská skupina.

Vláda mezitím už na popud ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusserové-Schnarrenbergerové zahájila vyšetřování. K používání programu, jehož označení R2D2 odkazuje na seriál Hvězdné války, se dosud přiznaly čtyři spolkové země včetně Bavorska. Úřady se ale brání, že byl zaváděn pouze na základě soudních příkazů.

Server Deutsche Welle však přišel s výpovědí jednoho právníka, který zastupuje muže podezřelého z nelegálního obchodování s léky a podle něhož program klientovi do notebooku úmyslně a bez nějakého soudního příkazu vložili v roce 2009 celníci na mnichovském letišti.

WikiLeaks: Berlín se vývoje účastnil

K programu se přihlásila německá firma DigiTask, respektive oznámila, že by mohlo jít o program, který v roce 2007 prodala bavorským úřadům. Uvedla také, že podobný software prodala vládním úřadům v Rakousku, Švýcarsku a Nizozemsku.

Finská počítačová společnost F-Secure informovala o objevu dokumentu naznačujícího, že německý celní úřad nakoupil „monitorovací služby“ za 2,9 miliónu dolarů.

Spolupráci DigiTask s německou vládou prozradily už v roce 2008 dokumenty zveřejněné serverem WikiLeaks. Z materiálů plynulo, že Berlín s firmou vyvíjí program na zachycování hovorů přes Skype. Monitorování hovorů pak v rámci boje proti terorismu a organizovanému zločinu připustil německý soud, ovšem v omezené míře.

Reklama

Výběr článků

Načítám