Hlavní obsah

Italská verze Wikipedie zmizela na protest proti Berlusconimu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Stránky italské verze internetové encyklopedie Wikipedie byly ve čtvrtek kromě jediné nefunkční. Její provozovatelé tímto krokem protestují proti vládou plánované úpravě mediálního zákona, který je podle nich snahou omezit svobodu slova a vyjadřování. Na jediné stránce italské Wikipedie je otevřený dopis premiérovi Silviovi Berlusconimu s výzvou ke stažení návrhu.

Článek

Návrh zákona počítá především se zákazem zveřejňování policejních odposlechů a internetovým serverům přikazuje do 48 hodin změnit obsah zprávy, kterou osoba, jíž se informace týkají, považuje za poškozující či jednostranné. Vydavatel musí původní zprávu změnit, aniž by o tom rozhodl soud či jiná nestranná instituce.

O navrhované zákonné změně už rok debatují poslanci. Kritici poukazují na snahu premiéra Silvia Berlusconiho zabránit úniku policejních odposlechů v souvislosti s jeho aférou s prostitutkami. Berlusconi čelí kvůli styku s nezletilou Maročankou soudu. Část policejních odposlechů telefonátů žen, které se účastnily večírků v Berlusconiho domech, před časem unikla do médií.

Minulý měsíc také italské zpravodajské servery zveřejnily přepisy premiérových telefonátů. Během jednoho prohlásil, že chce Itálii opustit, v jiném hrubě urážel německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Foto: Profimedia.cz

Italský premiér Silvio Berlusconi s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Wikipedie pohrozila, že v případě přijetí zákona zruší italskou verzi svých stránek. Na jediné stránce, která byla ve čtvrtek k dispozici, zveřejnila dopis Berlusconimu.

„Chceme dál mít encyklopedii svobodnou a otevřenou všem. Naším i vaším hlasem je: Wikipedie je už nestranná, tak proč to rušit?" píše se v závěru.

Reklama

Výběr článků

Načítám