Hlavní obsah

Tragédie na letecké show přikovala světoznámé Red Arrows k zemi

Londýn

Letecká show v jihoanglickém Bournemouthu skončila o víkendu tragicky, když jeden stroj akrobatické skupiny britského Královského letectva (RAF) Red Arrows v sobotu havaroval a pilot neštěstí nepřežil. Světoznámá letka proto již v neděli k představení neodstartovala.

Článek

Odstartovalo devět letadel, ale vrátilo se jich pouze osm, citoval server BBC jednoho z diváků. Letadlo dopadlo do pole poblíž řeky a tělo pilota bylo později nalezeno mimo stroj. Pilotem byl třiatřicetiletý Jon Egging, věčně usměvavý muž, všem známý jako Eggman.

Podle svých blízkých nadevše miloval svou práci a byl nesmírně hrdý na to, že patří k elitním Reds. V květnu řekl listu The Leamington Observer, že patřit ke světové proslulému týmu je absolutní privilegium. "Jste tak soustředěný a pracujete tak tvrdě, že vůbec nemáte čas pociťovat strach," uvedl Egging.

K slavnému devítičlennému týmu leteckých akrobatů se Jon připojil loni na podzim jako "červená čtyřka". Létal na pravém křídle na kraji formace, což samo o sobě už pro něj byla velká pocta, protože to je nejnáročnější pozice, jaká může být pilotovi v prvním roce služby přidělena.

Usměvavý týmový hráč

"Byl to opravdový týmový hráč, jeho dobrá povaha, profesionalita, pokora a stálý úsměv nám budou moc chybět," řekl o Eggingovi jeho velitel v letecké škole RAF Simon Blake. "RAF ztratilo výjimečného pilota," prohlásil starosta Bournemouthu.

K nehodě došlo během vějířovitého rozletu devítičlenné letky. Jeden ze strojů v zatáčce stále ztrácel výšku, zřejmě ten Eggingův. BBC na svých stránkách zveřejnila několik amatérských záběrů nehody, ale jsou pořízené z velké dálky a nejsou jednoznačně průkazné, protože samotný dopad není vidět. Královské letectvo pokračuje ve vyšetřování nehody.

Samotná letecká slavnost v neděli v Bournemouthu pokračovala. Prý si to přálo samotné RAF i piloti. Red Arrows se ale programu nezúčastnily. Red Arrows existují od 70. let minulého století, kdy navázaly na poválečnou slavnou historii Black Arrows. Jsou považovány za jednu z nejlepších akrobatických letek na světě.

Do devítičlenné formace s dvoumístnými letouny Hawk jsou na tříleté působení vybíráni ti nejzkušenější bojoví piloti RAF, aby reprezentovali britské letectvo po celém světě.

Vystoupí znovu v Ostravě

Red Arrows mají na kontě přes 4000 vystoupení v nejrůznějších zemích. V Česku zatím typicky červené letouny britských akrobatů vystoupily pouze dvakrát. Jednou před pěti lety v Ostravě. Tehdy několik desítek tisíc návštěvníků sledovalo na nebi úchvatné představení, které na mnohých zanechalo na řadu let hluboký dojem.

Letos by se Reds měli do Ostravy vrátit. Společně s vystoupením leteckých akrobatů Turkish Stars by to měl být vrchol zářijových Dnů NATO v Ostravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám