Hlavní obsah

Zbraně pro své smrtící tažení chtěl Breivik nakoupit v "nebezpečné Praze"

Aktualizováno

Norský extrémista Anders Behring Breivik si chtěl na přelomu srpna a září 2010 obstarat zbraně a munici v Praze, "jedné z nejnebezpečnějších metropolí Evropy," jak vyplynulo z jeho zápisků. Praha jej však v tomto ohledu zklamala. Prý není tak nebezpečná, jak čekal.

Článek

Výňatky z obsáhlého Breivikova manifestu, nazvaného Evropská deklarace nezávislosti, na internet stáhl americký blogger Kevin Slaughter. Druhého srpna 2010 Breivik napsal, že se připravuje odjet autem do Prahy a navázat tam kontakty, aby získal pušku AK-47, pistoli glock, granáty a pancéřovku, přičemž poslední dva druhy munice označuje za bonus.

"Praha je známá jako v Evropě možná nejznámější tranzitní bod pro nelegální zbraně a drogy," napsal. Věděl, že jeho kontakty s podsvětím v Praze nebudou bez rizika, a chtěl je navázat prostřednictvím taxikářů nebo nevěstinců. Počítal s tím, že neuspěje-li v Praze, vydá se s tímtéž záměrem do Berlína. V případě opětného neúspěchu pak chtěl jet do Srbska.

"Nemohu říci, že se na tu cestu těším. Slyšel jsem, že Praha je jedna z nejnebezpečnějších metropolí v Evropě, že v ní působí mnoho krutých a cynických kriminálníků," píše Nor. Ve svém autě Hyundai Atos pak vyndal zadní sedačky, aby měl dost místa na zbraně. V Praze si zamluvil šest dní v levném hostelu úmyslně proto, že je to prý nejlepší místo, jak se seznámit s okruhem těch správných lidí.

Po dvou dnech si Breivik v Praze obstaral profesionální materiály o těžbě minerálů, kterými by v případě zadržení vysvětlil svůj zájem o výbušniny a jejich výrobu bez povolení. Tento materiál ho měl krýt pro případ, že by začal být podezřelý z přípravy teroristického činu.

Foto: Reuters

Anders Behring Breivik na fotografii ze svého manifestu

To město není vůbec nebezpečné

Dále popisuje, jak v klubech a nevěstincích narazil při snaze získat kontakt na zbraně. "Lidi, které jsem oslovil, byli nervózní a mysleli, že jsem buď policista, nebo naprostý pitomec. Musel jsem přehodnotit svůj přístup. Začal jsem špatně. Kdykoli se snažíte navázat kontakty na zbraně, nebuďte nikdy moc přímočaří," uvádí.

Po několikadenní zkušenosti Breivik o Praze píše takto: "To město není vůbec nebezpečné. Nechápu, proč BBC v dokumentu o něm informuje tak nepřesně. Ve skutečnosti se tady cítím bezpečněji než v Oslu. Je to asi proto, že v té zemi nežijí skoro žádní muslimové. Většina tamních kriminálníků jsou křesťanští cikáni a zjistil jsem, že většinu z nich vyhnali z Prahy do jiných měst." Dále je Praha pro Nora "jedno ohromné muzeum" starobylých evropských míst a magnet pro miliony turistů.

"Pražské centrum je napěchované tisíci a tisíci turistů, a to i teď, v září." (Podle údajů Českého statistického úřadu například navštíví ročně ČR průměrně 80 000 Norů.)

Pátý den pražského pobytu se Breivik cítil zoufalý. "Nejsem zklamaný sám se sebou, ale tím, že jsem zjistil, že Praha je daleko od toho, aby byla ideálním místem pro nákup zbraní. K navázání kontaktů jsou asi mnohem vhodnější západoevropské metropole... Praha je možná tranzitním bodem, ale je těžké tam najít kurýry nebo prodejce."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Norský extrémista v antimuslimském videuVideo: Reuters

Doma získal zbraně jednodušeji

Nor nakonec dospěl k tomu, že si může zbraně koupit legálně doma, a k tomu se také po pražské anabázi rozhodl. "Bez ohledu na výsledek jsem prožil pěknou dovolenou, viděl většinu historických míst a úžasnou architekturu. Taky jsem se pobavil s lidmi, s nimiž jsem se seznámil v hostelu. Je čas na návrat," píše Breivik.

Měl prý také v plánu navázat v Praze kontakty s členy Hells Angels, ale už během prvních dní v Praze o to ztratil zájem. Uvědomil si, že zbraň doma získá legálně, protože sedm let vlastní pumpovou brokovnici Benelli Nova, že má čistý trestní rejstřík, a tudíž neexistuje důvod, proč by policie měla jeho žádost zamítnout.

V září napsal: "Požádal jsem o poloautomatickou pušku Ruger Mini. Je to zbraň, která se dá v Norsku sehnat a která má nejblíž k armádním, i když je považovaná za AR-15 (útočnou pušku) chudých... Na žádosti jsem jako důvod uvedl lov vysoké zvěře. A byl jsem v pokušení vidět jejich reakci, kdybych napsal pravdu - popravit kategorii A a B kulturních marxistických a multikulturních zrádců."

Breivik zjistil, že obstarat si pistoli je obtížnější. Byl několik let členem střeleckého klubu v Oslo, ale členství předpokládalo pravidelnou docházku na výcvik. "Budu v zimě víc trénovat, abych měl dostatečnou docházku a dostal povolení," napsal.

V dalších pasážích z podzimu 2010 popisuje, že pušku Ruger Mini nakonec dostal a zaplatil za ni 1400 eur. Pak se věnoval podrobně přípravě výbušnin.

V Praze si zaplatil sex

O Praze psal ještě v části věnované ženám. Přiznává, že se chce vyhnout trvalému vztahu, protože by to komplikovalo jeho operaci, ale zároveň neměl rád ani kontakty na jednu noc. V Praze prý takové měl se dvěma dívkami.

"Bylo to ale jenom proto, že tam bylo riziko, že ve snaze navázat kontakt s prodejci zbraní zemřu. Ale nechci to ospravedlňovat. Muži jsou nedokonalí svým založením, protože je obtěžují jejich biologické potřeby. Ale souložit občas mimo manželství je relativně menší zlo ve srovnání s odpuštěním, jehož se mi dostane díky mé mučednické operaci. A je to (sex) důležité, když si máte udržet morálku a motivaci, zejména těsně před operací. Proto jsem dal stranou 2000 eur z peněz určených na akci a týden před ní je hodlám použít na luxusní děvku. Zajistím si ji před nebo po své poslední mučednické mši v kostele ve Frogneru."

Česká policie zatím informace nemá

Policie v ČR zatím od norské strany informace o pobytu Breivika v Praze neobdržela. Řekl to mluvčí policejního prezidia Jan Melša.

"Informace, které přicházejí z Norska, jsou poměrně čerstvé a do současné doby jsme neměli informace o tom, že by byl nějakým případem napojen na Českou republiku. (...) Samozřejmě, pokud takovou informaci oficiálně od norské strany obdržíme, tak ve spolupráci s dalšími našimi orgány, zejména s Bezpečnostní informační službou a s těmito složkami, je budeme prověřovat, analyzovat a dále se jimi zabývat," uvedl Melša.

Mluvčí bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert uvedl, že jsou v kontaktu s norskou tajnou službou a jsou připraveni jí poskytnout všechny informace. "Jsme v každém okamžiku připraveni jim pomoci odpovídat na dotazy a pokud nějakou informaci máme, tak ji poskytnout. Je to naše povinnost. Zvlášť v okamžiku, kdy se v kontextu s případem mluví o Praze," podotkl Šubert. Nechtěl ovšem potvrdit, nebo vyvrátit, zda se již norská strana na BIS kvůli Breivikovu pobytu v Praze obrátila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám