Hlavní obsah

USA v Polsku rozmístí stíhačky a antirakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V Polsku budou dislokovány americké stíhačky F-16. Spojené státy také Varšavě poskytnou antirakety SM-3. Uvedl to v pondělí list Gazeta Wyborzca s tím, že to má koncem května oficiálně oznámit při návštěvě Varšavy americký prezident Barack Obama.

Článek

Detašovaná jednotka amerického letectva bude na základně Lask cvičit polské posádky stíhaček F-16, které Varšava již dříve zakoupila.

Již loni v prosinci polský ministr obrany Bogdan Klich v reakci na jednání prezidentů obou zemí Baracka Obamy a Bronislawa Komorowského ve Washingtonu uvedl, že americká letadla USAF včetně příslušného leteckého personálu by na základně Lask v Polsku mohla být rozmístěna již během prvního pololetí 2011. Podle ministra byla tehdy řeč "asi o 16 stíhačkách F-16 a čtyřech dopravních letadlech C-130 Hercules s posádkami a pozemním personálem, které budou dočasně umístěny v Polsku".

Pokud jde o americkou posádku základny, mělo jít o letecký detašovaný oddíl k podpoře pravidelné rotace amerických vojenských letounů.

Ruské ministerstvo zahraničí tehdy připravované rozmístění Američanů a letadel na základně kritizovalo jako "zvyšování sil na úkor bezpečnosti".

V Polsku by měly být umístěny i antirakety SM-3

V Polsku by podle listu měly být rozmístěny i antirakety SM-3, které využívá námořní systém Aegis. Mají větší dolet než antirakety Patriot, které byly Polsku už dříve slíbeny za to, že umožní na svém území umístit americké antirakety GBI. Z tohoto plánu ale sešlo a antirakety byly dodány bez bojových hlavic, což Poláky potupilo.

Obama by měl podle listu svou cestou rozptýlit obavy, že Spojené státy pod jeho vedením mají menší zájem o oblast střední a východní Evropy, než tomu bylo v minulosti. V březnu spekulovala Gazeta Wyborcza o tom, že Obama se ve Varšavě zúčastní také vrcholné schůzky středoevropských prezidentů, která je naplánována na 27. a 28. května, což ale nebylo potvrzeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám