Hlavní obsah

Masovou demonstraci v Londýně provázejí násilnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čtvrt až půl miliónu lidí se v sobotu v centru Londýna účastnilo pochodu proti ekonomické politice britské vlády a jejím rozpočtovým škrtům. V některých izolovaných místech okolo Oxford Street a Picadilly Circus se protest zvrhl v násilí. Jde o nejmasovější protest od roku 2003.

Foto: DYLAN MARTINEZ, Reuters

Požár na Oxford Circus

Článek

Při střetech bylo zraněno 84 osob, je mezi nimi 31 policistů.

Odborový kongres TUC, který hlavní demonstraci svolal, odhaduje počet účastníků na 250 000, deník The Guardian píše dokonce o 400 000 lidech. Policie své odhady nezveřejnila. V každém případě jde o největší demonstraci od roku 2003, kdy ulicemi Londýna pochodoval milión lidí proti válce v Iráku.

„Poslali jsme vládě vzkaz, že jsme silní a jednotní, řekl v Hyde Parku generální tajemník TUC Brendan Barber. "Budeme bojovat s brutálními škrty a nenecháme je zničit služby, pracovní místa a životy lidí.“

Foto: KEVIN COOMBS, Reuters

Dav demonstrantů v Hyde Parku

Po něm vystupující šéf opoziční Strany práce Ed Miliband na shromáždění v Hyde Parku zdůraznil: "Alternativa existuje. Nikdy by neměly být obětovány naděje příští generace na oltář dogmatického snižování deficitu. Je potřeba udělat některá obtížná rozhodnutí a některé škrty. Ale tato vláda jde příliš daleko a příliš rychle a ničí naše komunity.“

Foto: PAUL HACKETT, Reuters

Policista byl při demonstracích zasažen barvou do obličeje

Pochod demonstrantů za hlasitého doprovodu bubnů, trubek a skandovaných hesel začal v poledne na nábřeží Temže a vyvrcholil shromážděním v Hyde Parku. Mezi demonstranty byli i studenti, lékaři, učitelé a důchodci.

Ostrůvky násilí

Přestože na pořádek dohlíželo 1000 odborářských pořadatelů, v některých místech nad převažující poklidnou atmosférou převážil vztek a došlo k izolovaným projevům násilí.

Skupina Uncut protestovala mimo trasu oficiální demonstrace u obchodu Topshop na Oxford Street ve středu Londýna. Házela na obchod plechovky s barvami a na některých místech výlohy rozbila. Byla rozbita i výloha kavárny Starbucks. Část demonstrantů podle policie házela na příslušníky pořádkových sil i skleněné nádobky naplněné čpavkem.

Foto: DYLAN MARTINEZ, Reuters

Poničená výloha na Oxford Street

Nejvážnější byla situace v luxusním obchodě Fortnum and Mason na Piccadilly, který obsadilo asi 300 demonstrantů a někteří z nich vylezli na fasádu obchodu. Další se přetlačují s policisty, kteří se snaží obchod chránit.

Masivní škrty

Koaliční vláda konzervativců a liberálních demokratů se snaží snížit vysoký deficit asi deseti procent hrubého domácího produktu a tvrdí, že chce jen udělat pořádek po 13 letech vlády labouristů. Labouristé a organizátoři protestu prohlašují, že krize a rozpočtový deficit jsou důsledkem nezodpovědného jednání bank, které musely zachraňovat státní peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám