Hlavní obsah

Muž koupil dům za 28 miliónů, nesmí do něj kvůli squatterům

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Můj dům, můj hrad. To je přísloví dobře známé i v Anglii, které ovšem v případě 36letého Brita Johna Hamiltona-Browna z Londýna dostalo pořádně na frak. Do domu se mu totiž nastěhovali squatteři a úřady jim překvapivě garantovaly právo na legální pobyt v nemovitosti do doby, než se spor vyřeší soudní cestou. O případu informoval list Sunday Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Otec dvou dětí Hamilton-Brown koupil v prosinci pětipokojový patrový dům ve čtvrti Archway na severu Londýna za jeden milión liber, tedy zhruba 28 miliónů korun. Poté zahájil jeho rekonstrukci, zatímco sám s rodinou ještě bydlel v nedalekém bytě. Stávalo se tedy, že dům, v němž probíhaly stavební práce, býval opuštěný.

Během jedné noci se mu do domu dostala skupina 12 lidí, většinou imigrantů z Francie, Španělska a Polska. Protože jsou nezaměstnaní a pocházejí ze zemí EU, úřady jim garantovaly právní pomoc. V Británii je totiž squatting legální v případě, že se vetřelci nedostanou do domu za použití síly. To lze však těžko dokázat.

Soud odmítl vydat předběžné opatření nařizující squatterům vyklidit dům. Soudce sice následně rozhodl ve prospěch majitele domu a vydal příkaz k vystěhování, může však trvat dalších několik týdnů, než verdikt nabude právní moci.

“Jako daňový poplatník jsem znevýhodněn,” stěžoval si listu Hamilton-Brown, který vlastní grafickou firmu. “Jsem zděšen, že jim byla zaručena právní pomoc,” uvedl.

Squatteři šli ve své drzosti tak daleko, že na obsazený dům vylepili cedulku s upozorněním, že kdokoliv vstoupí dovnitř bez jejich souhlasu, může skončit až na půl roku ve vězení nebo dostat pokutu 5000 liber (téměř 150 tisíc korun). A podle britského práva mají pravdu.

Mluvčí britského ministerstva spravedlnosti k případu uvedl, že jeho úředníci už zkoumají způsoby, jak zaručit majitelům nemovitostí vyšší ochranu před squattery, kterých v posledních letech dramaticky přibylo.

Reklama

Výběr článků

Načítám