Hlavní obsah

Thaci patřil ke špičkám mafie, ale řídí ho poradce, tvrdí zpráva NATO

Právo, DPA, ČTK, mcm

Kosovský premiér Hašim Thaci je podle tajných depeší NATO „velká ryba“ ve strukturách organizovaného zločinu. Skutečným kápem této mafiánské sítě je však poslanec Thaciho strany a premiérův poradce Xhavit Haliti. Rada Evropy v úterý vyzvala k nezávislému vyšetření obchodu s orgány zavražděných lidí, o němž mohl vědět i Thaci.

Článek

Tajné depeše NATO v Kosovu (KFOR) z roku 2004 kolem Thaciho odhalil v úterý britský list The Guardian. Dokumenty označují albánského premiéra za „jednu z největších ryb“ ve strukturách organizovaného zločinu. NATO se k úniku nevyjádřilo, jen oznámilo, že vyšetří, jak se do listu tajné depeše mohly dostat.

„Jsou to obvinění, která se šíří již desetiletí. Jsou založena na drbech a záměrně falešných srbských informacích,“ reagoval na únik Thaciho mluvčí.

Interní informace NATO se soustřeďují na premiérova spojence, poslance a politického poradce Xhavita Halitiho. Líčí ho jako „sílu stojící za Thacim“ a jako „skutečného šéfa“. Je prý zapojen do prostituce a pašování zbraní i drog“ a má těsné styky s albánskou mafií.

Informace listu podporují loňskou zprávu Rady Evropy. Ta obviňuje Západ, že záměrně přehlížel odpovědnost Thaciho sítě za odnímání lidských orgánů.

Zpráva švýcarského senátora Dicka Martyho uvádí, že síť organizovaného zločinu vedl Thaci během kosovské války i po ní. Jeho muži zabíjeli odpůrce a pašovali lidské orgány, odňaté zavražděným Srbům.

Senátorova zpráva označuje Halitiho, který vlastní českou pistoli ráže 9 milimetrů, za muže, jenž přikazoval a osobně řídil „vraždy, zadržování, bití a výslechy“ během války i po ní. Marty v úterý předložil svou zprávu Radě Evropy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám