Hlavní obsah

Prasečí chřipka matky zachránila miminku život

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smrtelně nebezpečná choroba se stala v dobrém smyslu slova osudnou nenarozenému britskému chlapečkovi. Jeho matka se nakazila prasečí chřipkou, a on proto musel přijít na svět o pět týdnů dříve. To mu zachránilo život.

Článek

Malý Roman Whatmore se narodil v nemocnici v Cardiffu císařským řezem těsně poté, co byla jeho matka hospitalizována na jednotce intenzivní péče s prasečí chřipkou.

"Pokaždé, když jsem se rozkašlala, bylo to, jako by mě někdo bodl do žaludku," vzpomíná osmadvacetiletá Donna Whatmoreová. "Porodní asistentky proto řekly, že dítě musí ven."

Při předčasném porodu pak lékaři z nemocnice zjistili, že na pupeční šňůře je dvojitý uzel, kvůli kterému by miminko v děloze nepřežilo.

""Lékaři nám řekli, že by bylo velmi nepravděpodobné, aby naše mimiko přežilo v děloze plných čtyřicet týdnů," uvedla Donna Whatmoreová. "Prasečí chřipka zachránila život mého dítěte, kdybych ji nechytila, nikdy by se na problém v děloze nepřišlo."

Matka se již z nemoci plně zotavila a v pátek se i malým Romanem vrátila domů k rodině -  manželovi Ryanovi a dcerám Halli (6) a Kyle (2). Rodina se chystá oslavit opožděné Vánoce, které si kvůli matčině nemoci nemohla společně užít.

"Měli jsme takové štěstí, někdo při nás určitě musí stát," uvedl dojatě otec tří dětí Ryan.

Prasečí chřipka zabila ve Velké Británii jen od září 195 lidí, 418 je v kritickém stavu v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám