Hlavní obsah

Česko hrozí Ukrajině, že zastaví vydávání víz

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českému velvyslanectví v Kyjevě došla trpělivost s vízovou mafií řádící přímo před českým konzulátem v ukrajinské metropoli. Na ulici před úřadem tam různí podvodníci a samozvaní zprostředkovatelé od žadatelů o víza do ČR inkasují peníze za pomoc kolem vyřízení příslušných formalit.

Článek

Situace dovedla vedoucího úřadu Vítězslava Pivoňku k tomu, že se rozhodl otevřeně v místním tisku pohrozit: pokud ukrajinská strana proti pouliční vízové mafii nezakročí, konzulát vydávání víz prostě zastaví. „Samozřejmě nechceme, aby se pro vaše krajany tato procedura stala složitější. Zároveň je ale nutné něco podniknout proti podvodníkům, kteří u našeho konzulátu operují,“ zdůraznil Pivoňka.

Diplomat vysvětlil, že prostranství před úřadem je ukrajinským územím, a pouze ukrajinské úřady tu tedy mohou udělat pořádek. V případě, že Kyjev bude vyhrocený problém nadále ignorovat, Praha bude nucena přijmout opatření. „Například na týden zavřít konzulát a nabídnout vašim oficiálním představitelům, aby se nakonec problémem podvodníků zabývali. Nebo zavést call-centrum,“ pohrozil diplomat.

Milan Ekert z české ambasády v Kyjevě Právu vysvětlil, že před konzulátem například funguje síť samozvaných zprostředkovatelů, kteří žadatelům prodávají lístky na přednostní pořadí ve frontě. Na úřadu přitom žádný pořadník neexistuje, zaměstnanci vyřizují žádosti po pořadě. „Jestli nebude nastolen pořádek, je ta hrozba, myslím, míněna velmi vážně,“ shrnul Ekert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám