Hlavní obsah

Německo mluví o uvolnění vývozu zbraní

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo je i přes přísná omezení hned po USA a Rusku třetím největším vývozcem zbraní na světě a svůj podíl na světovém trhu by v příštích letech mohlo ještě zvýšit. Federální vláda zvažuje omezení uvolnit, aby tak dorovnala ztráty armádního sektoru po rozpočtových škrtech, uvedl týdeník Der Speigel.

Foto: Profimedia.cz

Německé tanky Leopard II

Článek

Zatímco Francouzi podmínky vývozu na počátku nového milénia zmírnili, Berlín se vydal zcela opačným směrem, uvedl Spiegel. „My jsme ti odraní a oni jsou hrdinové,“ citoval magazín nejmenovaného ředitele německé zbrojovky. To by se ale mohlo brzy změnit.

Ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg dostal nedávno na stůl zprávu hodnotící strukturu německé armády, která doporučuje „sladění pravidel pro národní zbrojní export s evropskými standardy“. V dokumentu se mimo jiné píše: „Německý obranný průmysl bude více než kdy dříve závislý na vývozu a civilním využití jeho výrobků“.

Vývoz zbraní zmiňuje i koaliční dohoda mezi křesťanskými demokraty kancléřky Angely Merkelové a svobodnými liberály šéfa diplomacie Guida Westerwelleho. „Jsme zavázáni současnými omezeními zbrojního exportu a budeme pokračovat v obhajobě harmonizace direktiv pro zbrojní export Evropské unie. Aktivně podporujeme spravedlivou soutěž v Evropě,“ píše se v ní. Podle Spiegelu jde o odstranění byrokratických překážek a urychlení administrativních procedur.

Peníze a práce pro desetitisíce

„Nechápu, co oponenty tak rozrušuje. Kdybychom neměli zájem prodávat německé zbraně spřáteleným zemím, mohli bychom s obranným průmyslem rovnou skončit,“ citoval týdeník Elke Hoffovou, která má v parlamentní frakci FDP tuto oblast na starosti.

Německý zbrojní průmysl zaměstnává na 80 000 lidí a dalších 10 000 pracuje pro subdodavatele. Odbory odhadují, že ministr Guttenberg chce v příštích letech zkrátit rozpočet až o devět miliard eur (zhruba čtvrt biliónu korun). Větší obchody s bojovými letouny eurofighter, modernizovanými tanky leopard, či ponorkami třídy 214 by podle Spiegelu mohly tuto ztrátu vyrovnat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám