Hlavní obsah

Pohraničníci EU posilují v Řecku svou misi proti přílivu imigrantů

Atény

První policisté z Agentury Evropské unie pro správu vnějších hranic (Frontex) ve čtvrtek dorazili do Řecka s cílem vypořádat se s přílivem uprchlíků ze sousedního Turecka. Skupina se již shromáždila na řecko-tureckých hranicích, informovala agentura DPA.

Článek

Situace je podle údajů EU kritická. Více než 80 procent ilegálních přistěhovalců do EU přicestuje právě přes Řecko.

Atény proto požádaly EU o pomoc, a to již podruhé - pohraničníci Frontexu již provádějí hlídky u mořské úžiny na jihu Egejského moře. To sice pomohlo snížit proud imigrantů přes moře, ale následkem toho je, že se nyní o to více uprchlíků snaží přejít pevninskou hranici mezi Tureckem a Řeckem na řece Evros. Většina uprchlíků je z Afriky nebo z Afghánistánu. Každý den jich překračují hraniční pásmo o šířce 12,5 kilometrů celé stovky.

Na dvouměsíční misi Frontexu má do Řecka dorazit do konce listopadu celkem 175 policistů z Rumunska, Rakouska, Bulharska, Maďarska, Slovenska, Německa a Dánska.

Eurokomisařka pro vnitro Cecilia Malmströmová ve čtvrtek také zamířila k řecko-turecké hranici, aby situaci osobně zhodnotila. Podle jejích tiskových zástupců má vyslání policistů aspoň pro začátek odrazující účinek zejména na překupníky a pašeráky.

Jen v roce 2009 podle oficiálních statistik do Řecka směřovalo na 146.000 nezákonných imigrantů. Azylový systém se tu však podle přesvědčení organizací pro lidská práva zcela zhroutil. Země azyl téměř neposkytuje, kvóta uznaných žadatelů se pohybuje pod jedním procentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám