Hlavní obsah

Hlavní polskou dálnici firma přes den stavěla a v noci rozkrádala

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Na stavbě polské dálnice A1 na trase mezi Gdaňskem a obcí Gorzycki odhalila policie těžko uvěřitelnou věc. Zatímco pracovníci stavební firmy přes den naváželi na cestu drcený dolomit, který má zpevnit základy, v noci už hotový úsek rozkrádali a materiál odváželi. Díry vyplnili zeminou z báňských hald, anebo pískem. Ráno pokračovali ve stavebních pracích, ukradený dolomit navezli na další místo.

Foto: Profimedia.cz

Výstavba dálnice A1 v Polsku

Článek

Pracovníci vyšetřovacího úřadu ve čtvrtek v noci tajně celý postup natočili. V pátek v souvislosti s  případem zatkli prvních osm osob, jimž hrozí až deset let vězení. Zároveň na zmíněném rozestavěném úseku byly zastaveny všechny práce.

Představitelé prokuratury na setkání s novináři uvedli, že cena tuny drceného dolomitu se pohybuje okolo 300 zlotých (necelý 1900 korun) a na jedno nákladní auto se ho vejde až 30 tun. V průběhu jedné noci byl ze stavby odvezen materiál na několika desítkách nákladních aut, který byl následně přes den zase dovezen zpět. Firma přitom vykázala faktury na nákup nového dolomitu. Tento koloběh trval několik měsíců.

Škody jen na ukradeném materiálu dosahují do miliónů zlotých. Jestliže se však ukáže, že dokončené úseky dálnice budou nepoužitelné, skutečné škody budou mnohonásobně vyšší. „Až podrobné analýzy ukážou, zda bude možné v této investici pokračovat,“ napsal v pátek list Gazeta Wyborcza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám