Hlavní obsah

Lidé viní z tragédie organizátory, Loveparade se už nikdy nebude konat

Aktualizováno

Sobotní večerní tragédie v německém městě Duisburg znamená konec festivalu Loveparade. V davu zemřelo 19 lidí a dalších 342 bylo zraněno. Zatím byla identifikována těla 18 obětí, většina z nich byla ušlapána.

Článek

Jedenáct mrtvých je z Německa, dvě ze Španělská, další jsou z Nizozemí, Austrálie, Itálie, Bosny a Číny.

"Loveparade byla vždy mírumilovná akce, kde lidé demonstrovali své štěstí, hrozné sobotní události ale tento obrázek přebily," řekl zakladatel párty Rainer Schaller.

"Z respektu k obětem, jejich rodinám a přátelům, se akce v budoucnu konat nebude, je to konec Loveparade," dodal.

Na festival se podle organizátorů sjelo 1,4 miliónu lidí, podle některých více, než bylo prostranství schopno pojmout. Policie ale číslo považuje za nadsazené, mluví maximálně o několika statisících účastníků.

Foto: Thomas Peter , Reuters

Jedna z účastnic akce před tunelem, kde vznikla v sobotu odpoledne tlačenice.

Lidé zemřeli v davu před 200 metrů dlouhým tunelem, kterým se na akci vstupovalo. Podle kritiků byl na množství lidí příliš úzký a ucpal se. Mnozí se proto vydali tunel přejít přes únikové schodiště a z něj spadli dolů do davu a vyvolali paniku.

Účastníci tvrdí, že je chybou organizátorů, že nechali na místo jen jeden přístup, podle starosty města je ale předčasné kohokoliv obviňovat.

Organizátoři i přesto nechali festival pokračovat, aby nevznikla ještě větší panika. Až během večera účastníky postupně evakuovali. Hudba byla slyšet ještě tři hodiny po tragédii. Párty postupně rozpustily tisíce policistů.

Foto: Daniel Naupold, Reuters

Policisté vytahují z davu jednu z účastnic festivalu

Merkelová poslala kondolenci

Pozůstalým po obětech v neděli kondolovala německé kancléřka Angela Merkelová. "Tito lidé se šli bavit a místo toho našli smrt. Jsem smutná a zděšená z takového utrpení a bolesti," napsala.

Technoparty vznikla v roce 1989 v Berlíně, od roku 2007 se akce ujala města v Porúří s tím, že se v pořadatelství budou střídat. Po Essenu a Dortmundu bylo v roce 2009 na řadě město Bochum, kvůli stavebním úpravám ve městě se však akce nakonec nekonala.

Foto: Thomas Peter, Reuters

V tunelu zůstaly osobní věci účastníků a potřeby záchranářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám